Een mysterieuze dame


Zoals het échte natuurwonder de regenboog, is ook deze dame een mysterieze verschijning. Veel is er namelijk niet geweten over het ontstaan van deze opvallende schoonheid.

Herontdekt in de Denver Botanic Gardens

IMG20140630183138167
Nymphaea Arc-en-Ciel < 1900

Wat we zeker weten is dat ze gecreëerd of ontdekt werd door de heer Joseph Bory Latour-Marliac.  Daarmee weten we ook zeker waar dat was, in Frankrijk dus. Er wordt gezegd dat het een kruising is tussen de Nymphaea odorata “Rosea” en de Nymphaea mexicana, maar ook dat is slechts een vermoeden.  Ze stamt van voor 1900 dat weten we zeker, maar de exacte datum is dan ook weer niet gekend.
Dit draagt natuurlijk allemaal bij tot het mysterie rond deze fijne, elegante waterlelie.

De prachtige lichtroze stervormige waterlelie, wordt de derde bloeidag volledig wit. Indien u nu denkt, aha, daar komt de naam vandaan, niet dus.
De bladeren van deze waterlelie zijn groen met prachtige witte, gele, groene en roze vlekken. Neen, niet alle kleuren van de regenboog, maar toch wel heel dichtbij.

Deze prachtige plant was trouwens helemaal verdwenen tot ze weer werd ontdekt door Swindells in de Denver Botanic Gardens tussen een reeks naamloze planten. Mysterie solved! 🙂
Het heeft daarna meer dan 100 jaar geduurd, vooraleer iemand er terug in slaagde om waterlelies te creëren met dergelijke kleurschakeringen in het blad!