Nymphaea Atropurpurea 1901


and the award goes to….

Het is niet helemaal duidelijk of deze waterlelie nu stamt uit het jaar 1900 of 1901.  Zeker is wel dat ze in 1906 al bestond, want toen won deze dame de Royal Horticultural Society Award of Garden Merit.  Ja, wij hebben ook onze  awards en rode lopers in deze business, we komen er alleen niet mee op tv.

Nymphaea Atropurpurea

Nymphaea Atropurpurea

De bloem van de  Nymphaea Atropurpurea is dieprood en wordt nog donkerder met de dag. De laatste bloeidag heeft ze een unieke wijnrode kleur.  De bloem zou zo’n 18 cm groot worden, maar dat is hier in België niet het geval.  Ze is eerst kopvormig en bloeit dan schaalvormig open.  Deze Nymphaea Atropurpurea met haar geel-oranje hartje ligt graag dicht tegen het wateroppervlak aan. Je laat haar best mooi in de vijver, ondanks de lichte en aangename geur is ze spijtig genoeg niet bruikbaar als snijbloem. De middenste bloemblaadjes van deze rode waterlelie kunnen in warmere streken verbranden, een ideale waterlelie dus voor België.

Nymphaea Atropurpurea

Nymphaea Atropurpurea: het blad

Het  blad heeft eerst een paarse kleur en wordt dan later groen met af en toe nog een overblijvend paars vlekje.
Het blad wordt zo’n 25 cm groot, is mooi rond en heeft een open sinus. 

Nymphaea Atropurpurea

Nymphaea Atropurpurea: de plant

De plant neemt zo’n 120 cm wateroppervlakte in beslag en is dus een goede waterlelie voor middelgrote vijvers.  Een diepte tussen de 30 en de 60 cm is ideaal voor deze madame.  Met haar Marliac wortelstok, doet ze het natuurlijk zeer goed in België.

Onze mening

De Nymphaea Atropurpurea is een goede keuze voor de middelgrote vijvers.  Ze neemt al vrij snel een vierkante meter wateroppervlakte in beslag.  Je kan haar planten tot een diepte van 80 cm.  En bovenal het is er ééntje die al eens wat meer schaduw kan verdragen, ideaal dus voor wie op zoek is naar een rode waterlelie die al eens tegen een stootje kan.
We vinden den donkerrode kleur prachtig afsteken tegen haar mooi groen blad.