Nymphaea Arc-en-Ciel 1900


Regen en zonneschijn geeft…

De Nymphaea Arc-en-ciel is zo een must-have plant of toch op zijn minst, must have seen!  De naamkeuze is zeer toepasselijk. Denk je nu echter dat deze bloem alle kleuren van de regenboog heeft, ben je eraan voor de moeite.  Deze waterlelie is dit jaar net 110 geworden en hoe kan het ook anders, hebben we te danken aan dhr. Joseph Bory Latour-Marliac.

Nymphaea Arc-en-Ciel

Nymphaea Arc-en-ciel: de bloem

… een roos-witte bloem
De Arc-en-ciel wordt meestal bij de witte waterlelies onderverdeeld, maar is de eerste bloeidag soms schelproze. De  bloemen worden zo’n 15 cm groot en staan ofwel enkele centimeters boven het bladeroppervlak ofwel liggen ze lekker te zonnen. Ze zijn stervormig met lange, fijne bloemblaadjes.  Je laat ze het beste mooi bij de plant, want ondanks haar aangename zoete geur, vindt ze het niet zo fijn om als snijbloem te dienen.  Niet zo spectaculair zal je denken, een wit-roze waterlelie. Waaraan heeft deze plant dan haar naam te danken?  Voor één keer gaat het hier niet vooral over de bloem zelf maar over het blad van de Nymphaea Arc-en-ciel.  Een spectaculair blad, dat zoals bij de gele en perzikkleurige waterlelies onmiddellijk kleur aan je vijver geeft!

Nymphaea Arc-en-ciel: het blad

… een regenboog blad
Het is een rond blad met open sinus en wordt gemakkelijk 24 cm groot, tot hier niets speciaals…. de kleur echter heeft… tja, veel weg van een regenboog soms. Een nieuw blad is meestal rood met witte, gele, groen, roze en of rode vlekken, strepen,… Het oudere blad heeft dan een olijfgroene ondertoon met weer eens de witte, gele, groene, roze en of rode vlekken, strepen,… Eigenlijk valt het niet te beschrijven, zo’n blad moet je gezien hebben!
Soms is de helft van het blad roos en de andere helft groen! Er zouden zelfs volledige roze bladeren zijn, maar deze heb ik zelf nog nooit gezien. Wat zeker is, is dat er geen twee bladeren hetzelfde zijn. Zelfs de buitenkant van de kelkbladeren van de bloem hebben soms gekleurde vlekken of strepen!

Nymphaea Arc-en-ciel: de plant

Deze plant geeft dus steeds kleur aan de vijver ook als er geen bloemen zijn, altijd een voordeel in dit regenachtige Belgenland. Ze neemt gemakkelijk 120 cm wateroppervlakte in beslag en is dus geschikt voor middelgrote tot grote vijvers.  Ze doet het hier trouwens prima, maar met haar odorata rizoom moet je haar toch wel enkele jaren tijd en enkele decimeters ruimte geven vooraleer ze goed tot haar recht kan komen.

Onze mening

Je bent ervoor of er tegen, wij zijn wel fan, maar vele klanten laten deze plant volledig links liggen, onterecht vinden we dat. Het blad is echt wel fantastisch en geeft sowieso kleur aan de vijver, het blijft ons echt wel verrassen keer op keer.
Daarnaast is het nog een goede bloeier ook, wanneer je haar tijd en ruimte geeft tenminste. Dan zullen de toch wel vrij grote helder witte bloemen, boven het bladerdek uitreiken.
Het is natuurlijk een speciale dame, sinds 2015 wordt ze door verschillende veredelaars gebruikt om verder mee te kweken. Ze willen dit blad met een rode, gele of roze bloem combineren, tot op heden vind ik niet dat daar al een topper is uit voortgekomen. De meeste variëteiten hebben zowel gevlekte bladeren als bloemen, enkel het gevlekte blad overhouden lijkt moeilijk. Welke zijn er ondertussen al op de markt…Nymphaea Pattern Ruby, Nymphaea Painted Lady, Nymphaea ChatRat,… In elk geval zullen er nog veel varianten op deze dame volgen. Voorlopig echter vinden we dat deze nog steeds de beste is qua groei en bloei!