Kopje thee in de oorverdovende stilte van Kew


Royal Botanic Gardens Kew, United Kingdom, Europe

Nymphaea Kew's Electric Indigo

Huwelijkscadeautje

Voor onze derde huwelijksverjaardag mochten we onze zaak al eens in de capabele handen van de grote zus laten en samen gaan genieten van de Royal Botanic Gardens Kew. Ik bedoel dat we een tripje London cadeau kregen.

Voor iedereen die nog niet naar London is geweest, zeker doen!  Het is een prachtige stad, met vriendelijke mensen en adembenemende gebouwen.
Voor iedereen die wel al naar London is geweest, maar nog nooit naar de  Royal Botanic Gardens Kew, zeker doen!  Het is een prachtige botanische tuin, met vriendelijke mensen en  adembenemende waterlelies.
Naast onze Eurostar-Tickets en ons hotel, kregen we ook nog 2 tickets voor Kew cadeau van de grote zus.   Wat kent mijn zus mij toch goed, so off we went!

Zen met een vleugje opwinding

Op 2 augustus stond ons dagje Royal Botanic Gardens Kew gepland, vroeg opgestaan, ontbeten en met de metro naar het paradijs. Bij elke “attractie” verwacht je toch een zekere drukte. Oorverdovend echter was de stilte toen we onze dag begonnen met een kopje thee en een gebakje op het terras van het Victoria Gate Café.
Na drie slokjes voelde ik me al helemaal Zen, met een vleugje opwinding dat wel!
Het zijn van die herinneringen die me altijd zullen bijblijven, met je geliefde, temidden van een groene oase, gewoon even kunnen zijn…

Het was de bedoeling om samen met Carlos Magdalena Royal Botanic Gardens Kew te verkennen. Spijtig genoeg voor ons, was hij zelf echter vertrokken voor een welverdiende vakantie in zijn thuisland.  Spijtig, maar dat gaf ons natuurlijk de mogelijkheid om de Royal Botanic Garden op ons eigen tempo te ontdekken.
Enkele jaren later, hebben we dan toch nog Kew kunnen verkennen samen met Carlos.

Nymphaea Kew's Stowaway Blues
Victoria Longwood hybrid

Carlos Magdalena ten top

Met een beetje tegenzin, maar ook wel met enig ongeduld hesen we ons uit de gezellige terrasstoeltjes.Het was nog vroeg, maar we konden het toch niet laten om al een kijkje te gaan nemen in The Waterlily House. Deze prachtige ronde serre werd gebouwd in 1852, specifiek om de Victoria amazonica in tentoon te stellen. Doch deze grote dame had het er niet naar haar zin in dit nochtans prachtige gebouw.

Vandaag wordt wel haar kleinere zus de Victoria Longwood hybrid en talrijke Kew variëteiten van de hand van Carlos Magdalena, tentoongesteld in deze gerestaureerde serre. Ik weet dat de Victoria door velen als ordinair wordt bekeken omdat er maar weinig variëteiten van zijn. Ikzelf blijf het een prachtplant vinden. Des te meer als het volledige plaatje klopt, zoals hier in deze serre, tussen al die verschillende adembenemende Aussies, zoals Kew’s Stowaway Blues.

Het Nikon-moment

Ondertussen is mijn echtgenoot het al een beetje gewoon. Maar wanneer ik omgeven word door de natuurlijke schoonheid van waterlelies, dan word ik altijd een beetje stil… Ik glimlach, kijk gretig rond en kan geen woord uitbrengen.

Waarschijnlijk zou hij wel willen dat het langer blijft duren, want één keer dat magische moment voorbij, begin ik als een klein kind aan zijn mouw te trekken. Hem met weetjes om de oren te slaan en wel 100x naar iets te wijzen om zeker te zijn dat hij het heeft gezien en gehoord.

En dan, daarna, komt het Nikon-moment.  Tientallen foto’s van dezelfde plant vanuit een andere hoek….  toch maar proberen om net die foto te maken die kenmerkend is voor elke variëteit.  U kan een selectie van mijn foto’s hier bekijken.

Nymphaea atrans
Palm House

Palm House

Je kan gemakkelijk een dagje in Royal Botanic Gardens Kew verblijven, dus we besloten om verder te wandelen en voor valavond nog eens terug te gaan naar The Waterlily House.
Volgende stop werd dan ook het Palm House.  Deze prachtige serre is getekend door Decimus Burton samen met ingenieur Richard Turner.  Ze werd gebouwd tussen 1844 en 1848 en is ondertussen ook al enkele malen gerestaureerd. Er staan een paar prachtige planten in, maar het gaat hier natuurlijk vooral over de waterlelies.  Dus op naar de Princess of Wales Conservatory

In 1982 is men begonnen met dit enorme project van 10 computergestuurde klimaatzones onder 1 dak. Het werd genoemd naar Prinses Augusta, stichtster van de Botanische tuinen van Royal Botanic Gardens Kew en her werd geopend in 1987 door prinses Diana.

Een beetje Cyprus midden in Londen

Maar voor we daar naar binnen gaan, toch even halt houden aan de lange smalle vijver voor het gebouw. In deze ondiepe vijver staan namelijk een paar zeer mooie winterharde waterlelie-variëteiten, die ik nog nooit in levende lijve had gezien.

Al deze nieuwere variëteiten zoals de Nymphaea Stanley Angus Skinger, Thalia, Efestus, John Wedgewood en nog zovele meer zijn van de hand van de Cyprioot Andreas Protopapas. De bloemen van al deze variëteiten zijn absoluut prachtig, doch de planten zelf hadden zo’n last van de leliekever en bladluizen dat het er eigenlijk helemaal niet netjes uitzag. Je zou toch verwachten dat een dergelijke botanische tuin hier de goede middeltjes voor kan inzetten. Deze prachtige hybriden kan je namelijk nergens anders bewonderen dan hier in Kew.

Ergens vermoed ik echter dat de winterharde waterlelies niet bovenaan hun prioriteiten lijstje staan. Behalve voor de waterlelie-gekkerds, is dit weinig spectaculair. Ik heb geen idee of ze elk jaar een andere kweker in de waterlelies (bloemetjes) zetten, ik veronderstel van wel.

Nymphaea Efestus
Victoria amazonica

Princess of Wales Conservatory

We zijn er, de Princess of Wales Conservatory, een technisch huzarenstukje!  Waar je van het ene klimaat in het andere stapt, van de ene wereld in de andere.

We zijn natuurlijk ook hier weer gekomen voor de waterlelies.  Naast de gekende Victoria kan je hier ook de kleinere Euryale ferox bewonderen.  Naast de winterharde, kan je ook genieten van  de tropische varianten en zelfs van de nachtbloeiers, hoewel die natuurlijk gesloten waren.    Het aantal variëteiten is eerder beperkt, maar ik moet zeggen, elke plant ziet er prachtig uit.

Het is duidelijk dat men in tegenstelling tot de winterharde waterlelies buiten, deze planten wel naar waarde schat en er ook zorg voor draagt.  De waterlelies hebben prachtige groene bladeren en elke plant telde wel minstens 10 bloemknoppen.  Oudere bladeren werden ook weggehaald, zodat het plaatje mooi klopt.   De vijver werd nog verfraaid met mooie beelden en enkele lotus.  Bankjes zijn voorzien als je gewoon even wilt rusten en genieten tussen deze pracht en praal. En wie wil dat nu niet?

Wat winterharde bij elkaar

We kwamen vooral voor de waterlelies en gaan dus verder op zoek.

Al snel komen we aan bij de grote ronde buitenvijver waar al jaren winterharde waterlelies worden gehouden.  Wanneer we toekomen zijn de vrijwilligers volop bezig met het verwijderen van kroos, dat  heel de vijver heeft ingepalmd.  Er staan wel zeker 50 variëteiten in deze vijver, maar het lijkt alsof ze toch niet allemaal goed gelabeld zijn, alweer.  Fout gelabelde planten blijven een probleem in onze branche.  Eén van de vrijwilligers vertelde me dat de planten een grondige opkuisbeurt nodig hadden.  Het was er aan te zien, ook hier weer een pak leliekevers.  Op het hele domein zijn nog enkele kweekvijvers, die typische on-onderhouden natuurlijke vijvers met waterkippen, hoornblad, algen en opstaande bladeren.

Maar als je op een bankje met het zonnetje op je gezicht en een pauw erbij kan genieten van zo’n stukje ongerepte natuur… dan verkies ik dat eigenlijk boven de wel-niet verzorgde aangelegde vijvers met massa’s variëteiten door elkaar. Want geef nu toe, dit zijn stukjes onbetaalbare natuur!

Buitenvijver
Leguaan

 En ja er is ook  nog wat anders te zien behalve waterlelies

Je kan er zo gemakkelijk een heel dagje spenderen, zeker voor herhaling vatbaar.  Een selectie van mijn Royal Botanic Gardens Kew foto’s kan je hier bekijken.We hebben ons beperkt tot het neerpennen van onze ervaring omtrent de  waterlelies in Kew.

Maar u weet zelf ook wel dat Kew veel meer te bieden heeft dan dat.  Er zijn nog de Bonsai House, Davies Alpine House, Evolution House, Secluded Garden en het Temperate House.  Maar ook voor kinderen is er vanalles te beleven, neem nu de Bee Garden, de Treehouse Towers en nog zoveel meer.   Voor jong en oud is er de Treetop Walkway die je zeker eens moet doen op een niet-winderige dag.  Naast planten en bomen zijn er ook een paar dieren te bespeuren, zoals vlinders, leguanen, pauwen,…
Een stuk natuur niet ver van het centrum van Londen.