Garten & Teich Neulußheim


Garten & Teich Neulußheim, Neulußheim, Duitsland, Europa

Garten & Teich Neulußheim

Roadtrip

Ons doel van de roadtrip België – Deutschland, was eigenlijk de Gardenshow Garten & Teich Neulußheim.

Maar aangezien onze Amerikaanse vrienden niet elke dag naar Europa komen, hebben we onze kans gegrepen om hun eerst met onze plaatselijke schoonheden te laten kennismaken.  Dus na 2 dagen zon, regen, manneke pis, wafels en bier werd het tijd om onze roadtrip naar Deutschland aan te vangen.

Om de tocht niet te eentonig te maken,  zijn we nog even langsgegaan bij Aqui-Flor. Een gespecialiseerd vijvercentrum bij onze Franstalige soortgenoten. Een zeer verzorgd zaakje, met mooie koi, (hetgeen hier in België al niet veel meer voorkomt) een paar grotere steuren,…
De waterlelie-afdeling of planten-afdeling in het algemeen was dan weer zoals elke zaak hier in België. Zeer netjes allemaal, maar ik mis toch steeds die mooie, gezonde planten.

We dachten nog even langs de Japanse tuinen in Hasselt te gaan, maar daar hadden we de tijd niet meer voor.
Op weg naar Neulußheim dus!

Grootste waterlelieshow van Europa

Toegekomen, was er enkel nog tijd om onze voeten onder tafel te schuiven bij de plaatselijke Griek, maar na zo’n rit vonden we dat helemaal niet erg!
Volgende dag dus in volle verwachting naar de grootste waterlelie-show van Europa. Er bleek nog heel wat werk aan de winkel, verdelen van de waterlelies over de verschillende vijvers, labelen van de verschillende variëteiten. .. Maar je kan natuurlijk niet beter af zijn dan met 4 waterlelie-freaks om je daarbij te helpen! Schoenen uit, broeken opsloven en start! Amusement verzekerd!

Garten & Teich Neulußheim
Garten & Teich Neulußheim

Eerder een beurs

Een show opzetten met meer dan 1.000 waterlelies, is een groots project dat een enorme kennis verreist. Het is dan ook bijna onvermijdelijk dat er fouten in de labeling kruipen, maar toegegeven wijzelf hadden liever minder, maar correct gelabelde planten gezien. De eerste dag van de show, waarop inkom wordt gevraagd, bleek al snel geen show te zijn maar eigenlijk een beurs. De planten die wij dus zorgvuldig hadden uitgestald werden doodleuk verkocht, waardoor de compositie al snel de mist in ging. Ook vonden we het een beetje raar dat de volgende dag de mensen ook inkom moesten betalen, ondanks dat toen toch al een groot deel van de planten was verkocht!

We begrijpen het concept dus niet helemaal, maar het is wel een goede manier om het brede publiek kennis te laten maken met de verscheidenheid van de waterlelie.   Nergens in heel Euorpa kan je zoveel verschillende winterharde en tropische waterlelies samen bewonderen.  Daarom was het nog zo spijtig dat sommige niet correct gelabeld waren, waardoor er weer foute variëteiten op de markt zullen komen en die hebben we al genoeg. Een voordeel van een dergelijke “beurs” is natuurlijk dat je een plant kunt kopen in volle bloei. Je kan écht de plant kopen die je ziet en toegegeven het waren zeer mooie planten, echte show-planten dus!

Het was trouwens nog maar de derde editie van deze mega waterlelie-show! Elk jaar is dus een goede leerschool en de organisatoren delen in elk geval de passie en goede wil, dus volgend jaar wordt het waarschijnlijk een top-show!

Wel een beurs met inhoud

Tijdens deze beurs waren er een paar gastsprekers en niet van de minste!

Ze wisten daar niemand minder dan dr. Nopchai Chansilpa uit Thailand en Carlos Magdalena (Kew) te strikken.
Fantastisch om hen beide terug te zien, maar het was wel een beetje spijtig dat er amper mensen geïnteresseerd waren. Dit zijn dan ook geen sprekers voor het brede publiek, maar enkel voor professionals.

Carlos Magdalena