Stuttgart Zoo


Wilhelma Zoo, Stuttgart, Deutschland, Europa

Stuttgart Zoo

Zoooo mooi

Wilhelma Stuttgart Zoo wordt veel genoemd in de gids voor waterlelie-liefhebbers, vooraleer u er naar op zoek gaat, neen deze gids bestaat niet echt 🙂

Aangezien we in Neulußheim waren, leek een over-en-weertje naar Stuttgart ons geen probleem.

Op naar de Seerosenteich dus; aangelegd in 1956 en sindsdien worden er jaarlijks tropische waterlelies en lotussen in geplant, had de site me verteld.
Omdat we na ons zoo-bezoek terug naar de beurs in Neulußheim wouden gaan, zijn we onmiddellijk na ons ontbijt vertrokken. Aangekomen in Stuttgart, gingen we direct op zoek naar de vijver. De meeste bloemen (behalve de nachtbloeiers natuurlijk) waren nog gesloten, toch konden we al goed zien wat we mochten verwachten na een tweetal uurtjes. Het zag er veelbelovend uit! Als je in een zoo bent, moet je toch ook even de apen (die in de kooi bedoel ik), olifanten, giraffen,… gezien hebben. Dus vooraleer we ons helemaal te buiten zouden gaan aan foto’s van de seerosenteich deden we toch eerst de zoo-ronde. Vooral de zeehonden en apen bleken sterk in trek te zijn bij de jonge zoo-gangers! Wilhelma zoo is een mooie en verzorgde zoo, met tevens een prachtig botanisch luik!
We zij niet zo’n fan van zoo’s maar de waterlelies staan echt wel geweldig.

Verwarmde buitenvijver

Maar goed, we zijn er natuurlijk voor de waterlelies!  
Dus nog snel een Duits hapje gegeten en met 2 Nikon’s en 2 Canon’s op naar “The Waterlily Pond”.  Deze vijver is zo’n 1,20 m diep en geeft plaats aan zowel de Victoria, lotussen en tropische en winterharde waterlelies.
Hé, wacht even, een vijver buiten,… met Victoria,… in Duitsland?  
Ja, u leest het goed, deze vijver wordt namelijk verwarmd tussen de 28° en 30°C!  Blij dat ik die rekening niet moet betalen!  In mei worden elk jaar zo’n 35 soorten uitgeplant in deze enorme buitenvijver.  Deze zouden allemaal uit zaad gekweekt worden, behalve de lotus natuurlijk. Toch lijkt me dit sterk, de soortechtheid staat dan toch ter discussie, ik veronderstel dat ze het dan ook enkel over de Vicotria en Euryale hebben.

Stuttgart Zoo
Stuttgart Zoo

De collectie

Wat kan je er nu juist bewonderen, dat is de vraag.  De planten zijn niet zichtbaar gelabeld en mijn rondvraag bij het personeel leverde ook niet meer op dan wat we al wisten.  Ook op mijn vraag aan de zoo bij thuiskomst, heb ik nog steeds geen antwoord gekregen.  Maar goed, laten we dus even opsommen wat we zeker weten of toch denken te weten 🙂

 • Victoria amazonica
 • Victoria cruziana
 • Euryale ferox
 • Nelumbo nucifera
 • Nymphaea Trudy Slocum
 • Nymphaea Red Cup
 • Nymphaea Texas Shell Pink
 • Nymphaea King of Siam
 • Nymphaea Bull’s Eye
 • Nymphaea colorata
 • Nymphaea Albert Greenberg
 • Nymphaea Green Smoke
 • Nymphaea gigantea

Dieren en planten verenigd

Het is absoluut een mooie collectie en de planten zien er ook supergoed uit, een absolute aanrader!
De reuze-waterlelies met moeder eend en gevolg, mooi om gade te slaan.  
Er was ook nog een prachtige levendbarende plant, ikzelf en ook mijn mede-reizigers hadden nog nooit een plant gezien met zoveel nieuwe plantjes, echt elk blad.  Zeer knap.   Ik hoop dan ook nog eens in de toekomst een beter voorbereid bezoek te kunnen afleggen en misschien af te spreken met de verantwoordelijke zoals we ook gedaan hebben in Meise.

Stuttgart Zoo