Mijn allereerste


Waterlelie Mangala Ubol, mijn allereerste Thaise waterlelie!

Waterlelie Mangkala Ubol
Waterlelie Mangkala Ubol

In 2009 kocht ik me voor de eerste keer een waterlelie uit Thailand. Het werd de Waterlelie Mangkala Ubol van Dr. Nopchai Chansilpa, prijswinnaar in de categorie beste winterharde waterlelie in 2004 bij IWGS.
De keuze werd gemaakt op basis van foto’s die ik van deze winterharde waterlelie had gezien en natuurlijk mede door haar eerste prijs. Wanneer een waterlelie een prijs krijgt, dan wil dat natuurlijk wel iets zeggen.
Maar hoe gaat zo’n competitie in zijn werk?  Elke kweker die wil meedoen, stuurt zijn variëteiten op naar de host van het jaar.  Die host is een uitverkoren botanische tuin of collectie waar ze allemaal op dezelfde manier worden geplant en gevoed.  Zo ontstaat er een eerlijke concurrentie en kan je de groei en bloei perfect vergelijken, gezien ze allemaal in dezelfde omstandigheden worden grootgebracht.

Waterlelie Mangala Ubol, mijn allereerste waterlelie van Dr. Nopchaie

Waterlelie Mangkala Ubol
Waterlelie Mangkala Ubol

Het enige probleem voor mij is natuurlijk dat deze competities altijd in de Verenigde Staten plaatsvinden.   Hierdoor weet je natuurlijk helemaal niet of deze waterlelies zich wel zullen thuisvoelen in Europa, België in mijn geval.  Zo ook met deze Waterlelie Mangala Ubol. Ik had dan ook geen idee hoe deze waterlelie het er bij ons zou vanaf brengen.
Het blijft altijd afwachten, hoeveel foto’s je ook hebt gezien, hoeveel artikels en beschrijvingen je ook hebt gelezen, je weet maar wat ze waard zijn één keer je ze zelf een seizoen hebt mogen meemaken.  Aangezien de ouders niet gekend zijn, heb je geen groot referentiekader.  Ook van de kweker is hier nog niet zo veel geweten.
Na kennis te maken met deze waterlelie zijn de verwachtingen voor volgende variëteiten van Dr. Nopchai Chansilpa in elk geval al zeer hoog.

Waterlelie Mangala Ubol, wondermooie bloem

Waterlelie Mangkala Ubol
Waterlelie Mangkala Ubol

We beginnen bij de bloem. Die heeft een prachtige geel-roze kleur, hetgeen perzikkleurig wordt genoemd in de branche. De kelkblaadjes zijn roos en ook de buitenste bloemblaadjes hebben een roze schijn. Maar de binnenste bloemblaadjes zijn geel. Ze is één van die weinige soorten die volledig openbloeien en dat nog eens zo’n 10 cm boven het wateroppervlak. Je kan je wel inbeelden dat deze bloem een vrij dikke bloemsteel heeft om de bloem zo hoog boven het wateroppervlak te laten openkomen. Zoals alle gekleurde waterlelies speelt ook hier het aantal zonuren en de temperatuur een grote rol in haar kleurenpalet. Maar of het nu lekker warm of wat frisser is, bloemen doet ze toch. Hetgeen voor hier in België, toch wel zeer belangrijk is.

Waterlelie Mangala Ubol, Victoria blad

Waterlelie Mangkala Ubol
Waterlelie Mangkala Ubol

De bladeren zijn groen met natuurlijke rood-bruine vlekken zoals elke gele, oranje of perzikkleurige waterlelie. Ze zijn mooi rond met open sinus en het leukste en het meest kenmerkend voor deze variëteit zijn de opstaande randen. Een opstaande rand is eigenlijk enkel gekend bij Victoria’s, maar deze Thaise schoonheid slaagt er toch ook in om haar randjes gemakkelijk zo’n 1 à  2 cm te laten opkrullen. Tot op heden heb ik dit nog nooit bij een andere waterlelie gezien. De bladeren zijn zo’n 20 cm groot en dus mooi in verhouding met de 14 cm grootte bloem. Het is een aanrader voor iedereen die graag een wat exotischer uitziende waterlelie in de vijver wilt, zonder te moeten inboeten aan bloemen.

Teler: Dr. Nopchai Chansilpa

Ouders: ongekend

Foto’s