Midway Water Gardens


We contacteerden deze kweker omdat we grote fan zijn van zijn prachtige Nymphaea Pink Dawn.  Bij het heen en weer mailen, bleek dat Dustin Machinsky niet alleen een waterlelie liefhebber is, maar ook een enorme passie heeft voor tuinarchitectuur.

Dustin Machinsky: zijn leven

Midway Water Gardens
© Midway Water Gardens

Dustin Machinksy werd geboren in 1982 in La Grange, Texas. Vijvers waren al zijn hobby sinds de leeftijd van 6 jaar.  Indien hij zou schaken of viool spelen, men sprak al van een wonderkind, niet?
12 jaar later, op 1 september 2001, start de toen 18-jarige knaap zijn eerste bedrijfje. Van je hobby je werk maken op 18-jarige leeftijd, straf vinden we dat! In dat bedrijfje doet hij bijna al het werk zelf met de hulp van familie.  Wij hebben ook zo’n familiebedrijfje hier, dus daar houden we wel van.
Nochtans was er niemand in zijn familie die zich met vijvers bezighield, zijn mama had wel een serre waarin ze plantjes kweekte en verkocht, maar dat dateert nog van voor zijn geboorte. A self-made man dus!

Dustin Machinsky: zijn waterlelie

Nymphaea Pink Dawn
Nymphaea Pink Dawn

Wij zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in de waterlelie, Nymphaea Pink Dawn.  Deze winterharde waterlelie is een zaailing van Nymphaea Arc-en-ciel.  Dustin had ze al drie jaar voor hij ze instuurde voor de IWGS competitie van 2011.   Daar kaapte ze maar liefst de eerste plaats bij de winterharde waterlelies weg.  10 jaar na het oprichten van je eerste bedrijfje al met de hoofdprijs gaan lopen, lijkt ons ook weer een sterk staaltje vakmanschap. Hij was deze mooi dame echter bijna verloren, toen de vijver waarin ze stond uitdroogde.  Slechts één zaailing overleefde en hij moest dus daaruit zijn nieuwe planten aanmaken, maar dat is gelukkig goed verlopen.

Dustin Machinsky: zijn bedrijf

Midway Water Gardens
© Midway Water Gardens

Dustin Machinsky had ooit meer dan 200 variëteiten in zijn collectie, maar door de verschillende droogtes in Texas de afgelopen jaren, verloor hij er een heleboel.  De vijvers droogden op en er was niet genoeg water voorhanden om het peil hoog genoeg te houden.  Momenteel heeft hij er toch nog steeds zo’n 75.
Hybridizing water lilies is more of a side hobby more than a business  to me. My main business is  retail sales of water garden supplies and water feature and landscape design as well as  installation .

Wij zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in zijn variëteiten, maar het kruisen en kweken van waterlelies is voor hem vooral een hobby. De hoofdbezigheid van zijn bedrijf is natuurlijk het verkopen van vijverproducten.  Maar ook het tekenen van tuinen en de uiteindelijke uitvoering. We zijn in elk geval benieuwd naar hoe deze zaak verder zal evolueren.

Onze vragen:

We hadden enkele vragen voor Dustin en geven je graag zijn antwoorden hier even mee.

Wat is je favoriete botanische tuin of waterlelie-gerelateerde plaats?

Ik ben nog naar niet veel botanische tuinen geweest, maar ik heb ooit de IWC bezocht en ik hield echt van de collectie die ze daar tonen in San Angelo.

Welke waterlelie zou je graag aan je collectie toevoegen?

Geen idee, maar ik wil natuurlijk graag de laatste nieuwe, vooral degene die moeilijk te verkrijgen zijn.

Hoe zou de perfecte waterlelie eruit zien voor jou?

Ik probeer al een tijdje om andere winterharde waterlelies te kruisen met Nymphaea Pink Dawn. Zo hoop ik om een andere kleur te verkrijgen, maar natuurlijk de witte strepen te behouden of nog beter de strepen in een andere kleur.