Nymphaea Prakeisup 2014


Waterlelies met uitzonderlijk mooie bladeren, dat maken ze in d Mahapathum Nursery in Bangkok, Thailand.  Zo ook deze weer.  Wij hebben drie variëteiten van deze kweker, Nymphaea Prakeisup, de Nymphaea Thongsup en de Nymphaea Wanvisa (uitgebracht door Dr. Nopchai Chansilpa)

Nymphaea Prakeisup: de bloem

Nymphaea Prakeisarp 2014
Nymphaea Prakeisup 2014

De bloem van deze waterlelie is zalmroze aan de basis en lichter naar de tippen toe.  Het is een  semidubbele stervormige bloem, die graag enkele centimeters boven de bladeren uit staat.  De bloemblaadjes zijn puntig en een beetje gekreukeld.  De kelkblaadjes zijn bijna wit en hangen naar beneden.  Het hartje is felgeel. De bloemen worden zo’n 10 à 12 cm groot.

Nymphaea Prakeisup: de plant

Nymphaea Prakeisarp 2014
Nymphaea Prakeisup 2014

Het blad van deze waterlelie is sensationeel mooi. Het zijn ovale bladeren met wijd open sinus.  Ze zijn eerst overwegend roodbruin met groene vlekken, later worden ze groen, met vage roodbruine vlekken.
Het blad wordt zo’n 12 – 15 cm groot.
De onderzijde van deze bladeren hebben een fantastisch mooie oranje pompoenkleur.
Dit is de enige waterlelie die ik ken met een dergelijke kleur aan de onderzijde van haar blad, ze is dan ook gemakkelijk te onderscheiden van andere waterlelies.
De stelen van blad en bloem zijn roodbruin.

De plant neemt zo’n 75 à 90 cm aan wateroppervlakte in beslag, wij planten haar op een diepte tussen de 30 en 60 cm, dat lijkt ze fijn te vinden.

De mening van Agua

We hebben haar nog niet lang genoeg om een goede mening te vormen.  De bladeren zijn in elk geval wondermooi, de bloemen mogen er ook best zijn. Het is een compacte plant en ze lijkt goed te bloeien….