Lotus: rupsen


Natuurlijk stoefen we graag met onze prachtige lotusplanten, maar het moet eerlijk gezegd, af en toe is het toch geen rozengeur en maneschijn.


Rupsen

Rupsen zijn natuurlijk zeer nuttige dieren en het worden prachtige kleurrijke vlinders of wat minder kleurrijke nachtvlinders. Maar ook die hebben hun nut.
Smaak hebben ze in elk geval wel deze knapperds, want ze lijken mijn lotus ook mooi te vinden of ten minste lekker, want op een paar dagen tijd verorberen ze een volledig blad.
Eigenlijk is dat een leugen, enkel het bladmoes, de rest vinden ze blijkbaar een beetje te taai.

Remedie

Wat valt er aan te doen? De rupsen wegnemen en ergens anders op zetten, op iets wat ze nog lekkerder vinden bij voorkeur.
Wanneer de lotus midden in de vijver staat, is het natuurlijk ook niet mogelijk voor de rupsen om aan de bladeren te geraken.
Het grote voordeel is wel dat deze dieren niet zo heel lang rupsen blijven, in de zomer is dit zo’n 14 dagen. Dus de kans dat ze de volledige plant verorberen is niet zo groot, maar toch raden we aan om ze te verwijderen. Het is misschien wel kunstig, nerven zonder bladmoes, maar écht gezond ziet het er natuurlijk niet uit.