Nymphaea Hawaiian Gold 2005


De Nymphaea Hawaiian Gold is een leuke waterlelie uit jawel, Hawaii.

Nymphaea Hawaiian Gold: de bloem

Nymphaea Hawaiin Gold 2005
Nymphaea Hawaiin Gold 2005

De bloem van deze dame heeft een onbeschrijfelijke warm-gele kleur.  Aan de basis van de bloem zijn de bloemblaadjes eerder abrikooskleurig.
Ze staat altijd fier boven haar bladerkleed uit.  De bloem heeft een lichte, maar aangename geur.  Ze is echter helemaal niet geschikt als snijbloem.  De bloem is stervormig en wordt zo’n 12 cm groot.

Nymphaea Hawaiian Gold: de plant

Nymphaea Hawaiin Gold 2005
Nymphaea Hawaiin Gold 2005

Het blad van deze Nymphaea Hawaiian Gold is mooi gevlekt.  Eerst is het roodbruin met lichtere vlekken, daarna wordt het groener, maar de vlekken blijven wel.  Het blad wordt zo’n 20 cm groot, is ovaal en heeft een open sinus.

De plant is een middelgrote variëteiet, ze neemt zo’n 75-90 cm aan wateroppervlakte in beslag.  Wij planten ze hier tussen de 35-60 cm diep.

De menig van Agua

Deze waterlelie is een zeer recente variëteit, gezien we ook de kweker niet kennen, kunnen we de verwantschap niet achterhalen.  Het is echter een vrij goede bloeier hier in België, hoewel ik me kan voorstellen dat ze het beter doet in Hawaii. Wij vinden haar geschikt voor kleine en middelgrote vijvers.