Lotus: 4 seizoenen


Een lotusplant is natuurlijk vooral gekend als zomerplant en dat is ze ook. Maar, wij vinden dat elk seizoen zo zijn charmes heeft en we leggen hieronder graag uit waarom.

De zomer

We beginnen dan ook bij het meest logische seizoen, de zomer. Het seizoen waarin je ten volle kan genieten van de lotusbloem in al haar pracht. Op dat moment, is al het werk gebeurd en moet je enkel nog genieten. De plant staat natuurlijk op haar best nu. Veelvuldige bloemen, maar ook bladeren kleuren je tuin. De bloemen zijn er in verschillende kleuren en ja zelfs geuren. Hieronder enkele voorbeelden, de Nelumbo nucifera Shirokunshi of Tulip Lotus, de Nelumbo Deepest Loving en ten slotte de Nelumbo Pink Butterfly.

De herfst

Het volgende seizoen is dan de herfst, dit seizoen is hét seizoen om van de prachtige zaaddozen te kunnen genieten. De lotusbloemen en bladeren worden nu gecombineerd met kleurrijke zaaddozen. Er zijn zaaddozen die geel, groen en zelfs rood kleuren in dit seizoen en af en toe heb je zelfs nog een bloem. Lotus met prachtige zaaddozen zijn onder andere Nelumbo Pink-A-Licious, Nelumbo Cranberry Kiss en Nelumbo East-Lake Pink.

De winter

De lotus in de winter? Ja, ook dan heeft de lotusplant zeker en vast zijn charme. Maak je zelf bloemstukken, dan kan je de zaaddozen binnen drogen en gebruiken als het pronkstuk van je bloemstuk. Maar er is meer. “Verdorde” lotussen worden in de schilder- en beeldhouwkunst zelfs meer gebruikt dan lotussen in volle bloei? Waarom? Ze zijn gewoon prachtig, wij raden dan ook aan om een variëteit te kopen die je buiten kan plaatsen en dan kan je de hele winter door genieten van deze prachtige stukjes natuur die zelfs wondermooi zijn onder een laagje sneeuw. Prachtige variëteiten om buiten te laten overwinteren zijn bijvoorbeeld Nelumbo Elite Red, Nelumbo Green Maiden of Nelumbo Perry’s Giant Sunburst.

Lees ook ons artikel over de discussie rond winterharde lotus en het overwinteren van lotus.

De lente

De lente, zoals bij elke plant is dit het begin van een mooi seizoen natuurlijk. Het moment om in volle verwachting te genieten van dat allereerste teken van leven. Het eerste drijvende blad, steekt haar kopje boven. Het eerste rechtopstaande blad volgt enkele weken later en dan natuurlijk de langverwachte eerste bloemknop. De vroege vogels zijn Nelumbo Pink And Yellow en de Nelumbo Polaris.

Zo zie je maar, voor elk seizoen is er wel een geschikte lotus…