Start to Lotus


Beginners zijn we niet, maar het is hier in België toch altijd een beetje afwachten wat de lotus heeft gedaan de afgelopen
De winter van 2011-2012 was een speciale winter, een beetje vorst dan een hele poos lekker weer, waardoor er al enkele lotussen in half januari hun kopje bovenstaken. Ai, dachten we, als het nu nog eens zou vriezen… en ja, het was zover, het heet gevroren, enkele weken lang en dan nog tot -10°C wat hier in België toch echt wel geen jaarlijkse gebeurtenis is.

Afwachten dus, …

14032012287.jpg

 Begin maart zijn we dan zachtjesaan de lotus beginnen verpotten. Potje uit het diepe halen in de tunnels, omdraaien en hopen maar!
De eerste had reeds een blad boven de aarde en hebben we gewoon zo verplaatst naar de serre, waar het omwille van de aangebrachte noppenfolie toch steeds iets warmer is. De tweede was één van onze lievelingsplanten Nelumbo Red Scarf en die hebben we in de serre in de bak met tropische geplaatst, allebei in een 12 liter emmer. Hoe gaan we te werk: potje omdraaien, aarde afspoelen, verse aarde tubers eventueel scheiden, verse aarde in de pot, 3 kegeltjes meststof erbij, nog meer verse aarde, tuber plaatsen naargelang de groeitippen en er weer wat aarde bovenop. De Red Scarf kwam dus terecht in een bak van 26°C en met 14, uur licht per dag. De eerste Nelumbo leek weinig te doen, de minimumtemperaturen in de serre liggen dan ook tussen de 10° en 12°C, te laag ook voor een Nelumbo. Maar deze plant zou wel sneller moeten reageren dan die buiten. Geen paniek dus, dit is uiterst normaal.

14032012288.jpg

 De andere in 26°C kreeg de dag erna al haar eerste blad, dan nog eens twee, dan nog eens drie,… Na een goede week kwam het eerste opstaande blad tevoorschijn. Gezien deze bak afgedekt is om de warmte te kunnen behouden, merken we dus dat dat blad een beetje krom is gegroeid en deze zullen we dus in een diepere bak moeten plaatsen. We zijn nu half maart en het is natuurlijk op zich nog te vroeg, het was dan ook meer een experiment. En, ik kan enkel zeggen dat het zeer geslaagd is! De meeste andere lotussen uit de tunnel staan allemaal in 12 of 20 liter kuipen in de serre, momenteel in een bak van 22°C, nog zonder verlichting, maar die zou er deze week moeten bijkomen. Deze groeien een pak trager, maar ook daar zien we nu eindelijk beweging. Het is zalig om je plant elke dag te zien groeien en dat is natuurlijk wel typisch bij waterlelies en lotus.

14032012300.jpg

Dan hadden we nog een lotus in de serre staan zonder extra verwarming of licht, ook bij deze is al het eerste opgerolde blaadje komen piepen. We hebben, we zijn nu 18 maart 2012, nog enkele lotussen in de tunnel staan die we nog moeten verpotten en dan natuurlijk degene die buiten zijn blijven staan. Daar zijn planten bij in 12 en 20 liter, maar ook in 65 liter, 150 liter en 250 liter. Hopelijk kunnen we in de loop van volgende week ook deze even controleren en hopelijk kunnen we dit jaar genieten van een paar prachtige exemplaren! Yes, laat het goede weer maar komen!
Ook buiten hebben we mooie tubers, die in 150 liter waren SUPER, een hele kuip vol tubers hebben we daar aan overgehouden. De lotus in de 250 liter hebben we met rust gelaten, maar wel wat meststof aan toegevoegd. Op 23 augustus komt daar zelfs een prachtige bot piepen, afwachten maar!
In elk geval, zijn de meeste lotussen winterhard hier in België, ondanks wat velen beweren. Vergeten potten de afgelopen jaren hadden mijn vermoeden gesterkt, maar door lotus te laten overwinteren in kuipen met 15 cm grond en 20 cm water, heb ik nu toch maar bewezen dat het écht kan!

Volgens mij heb je dus twee mogelijkheden om elk jaar opnieuw van je lotus te kunnen genieten:
1. haal de kuip binnen, plaats ze ergens waar het niet vriest, maar waar er wel voldoende licht is. Een veranda, serre,… Eén keer februari, maart keer je de pot om en kan je beginnen aan je zoektocht naar tubers.
2. plaats de lotus in volle grond buiten, zo heeft ze veel ruimte en zal de plant nog zo mooi worden. Als je ze groot genoeg plaatst, moet je er zelfs helemaal niet naar omkijken de eerste jaren, gewoon een beetje meststof toevoegen.