Ongekend maar daarom niet minder geliefd


Gekend en toch niet…

Het vuurgoudhaantje

DSC_1124

De meeste waterlelie-liefhebbers kennen de Nymphaea Fire Crest wel, ze staat al jaren op de lijsten in Europa. Maar eigenlijk is er maar heel weinig geweten over deze lelie.
Het begint al een beetje met de naam, wat wou men juist bedoelen? Geen idee! Vuurkam, vuurkuif, vuurtop, vuurgoudhaantje (voor de vogelliefhebbers onder ons). Misschien moet je een native speaker zijn om precies te weten wat men wou bedoelen bij het geven van deze naam.
Hoe dan ook, het ligt wel lekker in de mond Fire Crest, dat moeten we toegeven.
Het is ook een mooie plant, een felroze kopvormige waterlelie die graag een paar centimeter boven het water komt piepen. Een eenvoudige plant maar die zich toch sterk weet te onderscheiden van de anderen en misschien dat daarom juist haar naam zo goed is gekozen.

Zullen we haar afkomst ooit kennen?

DSC_1127

Niet alleen de betekenis van de naam is een mysterie, maar ook de kweker is niet gekend.  Daar komt dan natuurlijk ook weer bij dat de ouders onmogelijk kunnen achterhaald worden.  Hoewel in Azië zijn ze volop bezig met dan-analyses van de variëteiten, dus misschien ooit….  Nu ja, de Nymphaea Fire Crest dus.  De zachtroze bloem wordt zo’n 15 cm groot en heeft een zachte reuk… Ze staat heel graag enkele centimeters boven de bladeren een beetje rond te turen.  Die bladeren zijn rond met open sinus en groen. Ze worden snel 23 cm  groot en de totale plant zal gemakkelijk een goede meter in beslag nemen.  Gemakkelijk, niet snel, het is en blijft een odorata rizoom dus een beetje tijd en plaats om zich mooi te kunnen ontwikkelen heeft ze wel nodig.

Teler: ongekend
Ouders: ongekend
Wortelstok: odorata
Foto’s