Oppotten van lotus


Video oppotten lotus

In deze video toont Marion jou, onder het aanmoedigende geluid van de vogeltjes hoe je een lotus correct kan oppotten.

Woordje uitleg

Kuip

Zoals u ziet planten we deze lotus in een wel heel kleine pot.  Dergelijke potten zijn enkel geschikt voor dwerg- en mini lotussen.  Voor mini-lotussen mag u zelfs nog iets kleiner gaan, indien de tubers het toelaten tenminste.Het belangrijkste is dat de kuip, rond en gesloten is.  Natuurlijk genieten sterke en vorstvrije kuipen het voordeel, zoals deze die door Latour-Marliac Nurseries worden geproduceerd. U kan deze ook bij ons bestellen.

Voor middelgrote en grote lotussen geldt natuurlijk hoe groter hoe beter, zeker wanneer u ze gewoon buiten wil laten overwinteren.  Dan kan u ze best groot genoeg plaatsen, hiervoor raden we kuipen van 86 -110 cm doormeter aan en minimum 32 cm diep.

Aarde

De aarde die u (of beter gezegd de lotus) nodig heeft is een goede mengeling potgrond met voldoende klei, zoals u ook bij ons kan kopen.  Belangrijk is om de aarde eerst nat te maken vooraleer u ze in de kuip doet.  Een goede aarde zal door het toevoegen van water goed aan de handen blijven kleven.  Dit zorgt ervoor dat de deeltjes niet drijven wanneer de kuip in het water wordt geplaatst en zo de hele vijver besmeurd.
Een tweede voordeel is dat je de vorm van de tuber mooi kan kneden in de vochtige grond, zodat je deze er enkel moet inleggen en zachtjes terug toedekken.

Tuber

Ook deze kan je bij ons aanschaffen of natuurlijk ook zelf oogsten van het vorige jaar.  Het is heel belangrijk dat je de grootte van de kuip en van de tuber op elkaar afstemt.

Meststoffen

Omdat de temperaturen in België toch niet écht te vergelijken zijn met deze van de landen van afkomst (China, Thailand, …) raden we aan om regelmatig een beetjes meststof toe te voegen.

Water

Het lijkt logisch om dit uit de vijver of waterpartij te halen, het mag echter ook gewoon leidingwater of regenwater of zelfs putwater (goede kwaliteit) zijn.

Benodigdheden
  1. tuber
  2. kwalitatieve vijveraarde
  3. meststoffen (voor later)
  4. water
  5. ronde, gesloten kuip