Aponogeton dystachyos


Ons lentekind

DSC_6514

De kaapse waterlelie is natuurlijk de eerste waterlelie die van zich laat “ruiken” deze lente!
Het is nu pas maart en ze staat al in volle bloei, zowel in onze tunnel als buiten!  Misschien vind je wel dat ze niet thuishoort op een blog over waterlelies en lotus, maar ik heb steeds een zwak gehad voor deze plant!  Een plant die zo’n heerlijk geurende bloemen geeft, is toch het bespreken waard.  Mijn jonge plantjes staan in potjes van 11×11 cm, het mooiste staan ze echter in mandjes van 8 liter met grond met ongeveer 50% klei en nog beter staan ze natuurlijk in de volle grond.

Een witte of liever een roze?

DSC_9446

Mijn indruk is dat ze graag veel licht hebben, maar helemaal niet gek zijn op de rechtstreekse zon!   Zo staat ze bij mij op haar mooist in een vijver van 1 meter diep.  In principe kan deze plant tussen 15 cm en 120 diep worden geplant.  Zeer uitzonderlijk voor een waterplant. Eén plant neemt zo’n 50 tot 100 cm wateroppervlakte in beslag.  Nu merkte ik dat er in mijn tunnel twee roze bloemen waren. Ik ga de plant er eens uitnemen en zien of ze van dezelfde stek komen…ik weet wel dat er over een ‘Rosea’ wordt gesproken, maar meestal heb je zo één bloem op 15 of zo dus of het een echte aparte soort is weet ik niet.  Ook de bladeren van de Aponogeton kunnen prachtige kleuren hebben, hier op de foto zie je dan ook een zeer mooi roos-groen blad!

Ons herfstekind

DSC_6604

Deze plant is een ideaal extraatje voor elke vijver.  Samen met de Caltha zal ze je verrassen met bloemen in het voor- en najaar.  Dus wanneer de waterlelies stoppen met bloemen, zal dit dametje het van hen overnemen.  In warmere streken of in binnenvijvers kan deze kaapse zelfs een hele winter lang bloemen, een bloemetje in een bevroren vijver is ook niet ongewoon.  Het is dus geen zomerplant want één keer de watertemperatuur voor lange tijd boven de 20°C bedraagt, zal deze waterlelie in zomerslaap gaan.

 Een olijfje?

DSC_6586

Een eventueel nadeel van deze soort is het kweken, deze zijn zeer moeilijk te kweken vanuit de wortelstok, maar zeer goed vanuit zaad.  Het nadeel hierbij is dat het zaad overal in de vijver kan terechtkomen, zodat de kans groot is dat de plant op een hele andere plaats terechtkomt dan je zelf had voorzien.  Een échte aanrader dus voor mensen die de natuur graag haar gang laat gaan!
Deze waterplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika waar ze een beetje zoals olijven worden ingeblikt en ingelegd.