Nymphaea American Star 1985


Ons fonkelend Amerikaanse sterretje.

De Nymphaea American Star  is, u kan het al raden, een stervormige waterlelie.  Het is een opvallende verschijning, daarom ook werd  ze ontdekt door Ray Davies.  Hij vond haar in een zaaibed tijdens een bezoekje aan de Perry’s Water Gardens en mocht haar dan ook dopen en verkopen in Stapeley Water Gardens.  Een sterretje werd geboren.

Nymphaea American Star 1985

Nymphaea American Star: de bloem

De prachtige stervormige bloem van deze Nymphaea American Star  heeft zeer fijne langwerpige bloemblaadjes en is daarom de naam “Star” meer dan waardig. De zalmroze bloem is veel kleiner dan het blad van deze waterlelie, maar wordt toch gemakkelijk zo’n 15 cm groot. De eerste bloem van het seizoen is veelal overwegend wit, hoe ouder de bloemen, hoe rozer ze worden. Veelal zal deze bloem mooi boven de bladeren uitsteken. Zoals je ook op de foto’s ziet, zijn de bloemblaadjes niet altijd perfect gevormd, deze ster zal pas schitteren als ze voldoende zon krijgt.  De fijne bloem uit zich al in de knop, die zo fragiel lijkt dat je denkt dat hij het nooit zal halen.  Deze bloem laat je het beste mooi bij de plant, ondanks haar aangename geur is het geen goede snijbloem.

Nymphaea American Star 1985

Nymphaea American Star: het blad

Het bijna ronde blad van de Nymphaea American Star is eerst paarsgroen en wordt later mooi groen, zoals bij de meeste roze waterlelies.  De bladeren worden gemakkelijk 25 cm groot.

Nymphaea American Star 1985

Nymphaea American Star: de plant

De plant kan je beste planten op zo’n 40 à 60 cm diepte, iets dieper dus dan de Rose Arey waarvan deze plant een toevallige zaailing is.   Ze zal dan zo’n 120 à 150 cm wateroppervlakte in beslag nemen.   We raden haar dan ook graag aan voor de middelgrote en grote vijvers.  Hier in België is het geen enorme bloeier, logisch met haar odorata wortelstok,  maar elke bloem is toch wel weer het wachten waard.   Gezien haar wortelstok wordt ze best in een grote mand geplant zodat ze een kolonie kan vormen en zo een vrij goede bloeier wordt.  Want zoals de meeste odorata’s heeft ook deze tijd en plaats nodig om zich ten volle te kunnen ontwikkelen.

Onze mening

De Nymphaea American Star is een fijne plant en dat mag je zowel letterlijk als figuurlijk nemen. Als je op zoek bent naar een stervormig waterlelie, dan is deze de ideale keuze.  Ze heeft tijd nodig om zich ten volle te kunnen ontwikkelen, dus enkel voor de geduldige vijverraar.