Een spinnekopje op het water


Eentje die we volledig op het zicht hebben gekocht, deze Waterlelie Hidden Violet

Waterlelie Hidden Violet, mooi is goed, speciaal nog beter

Waterlelie Hidden Violet 2007
Nymphaea Hidden Violet 2007

Hoe mooi of perfect gevormd een waterlelie ook mag zijn, het zijn toch meestal de “speciallekes” die je aandacht trekken.
Deze waterlelie kan er wat van, van de aandacht naar zich toe trekken…
De Waterlelie Hidden Violet, uitgebracht door Randy McDonald uit Californië zou een zaailing zijn van de Nymphaea Attraction.  Een zaailing die door Perry Dean Slocum werd verkocht aan Brad McLane en die deze op zijn beurt doorverkocht aan McDonald, om daar dan gelukkig ontdekt en verder gekweekt te worden.

Waterlelie Hidden Violet, Spinnekop

Waterlelie Hidden Violet 2007
Nymphaea Hidden Violet 2007

Er valt sowieso wel wat te vertellen over haar kleur.  Donkerrood met dan dat felgele hartje in het midden, een prachtig contrast.

Als je de bloem in het zonlicht houdt, dan krijg je die violetkleurige schijn die een beetje verborgen zit in deze bloemblaadjes. Dat is dan de eerste helft van het verhaal.

Ik noem ze mijn “spinvormige” waterlelie, écht, moest de naam Red Spider nog niet in beslag genomen zijn, dan zou deze er zeker mee gaan lopen.  Neen, ze heeft geen 8 kelkblaadjes!  Het zijn eerder die zeer smalle bloemblaadjes met dat gele kopje in het midden die me ogenblikkelijk aan een spin doen denken.

Het verschil in lengte van de bloemblaadjes geeft deze waterlelie nog maar eens een extra “speciallekes-gevoel”.

Het is zo’n variëteit die je in je collectie moet hebben, gewoon voor de fun alleen al, want een échte goede bloeier is het niet.  Alhoewel, we  merken dat hoe ouder ze wordt ze toch best goed gaat bloeien.  Het is vooral belangrijk om haar niet te diep te planten en in volle zon. De bloem wordt een goede 10 cm groot en het groene blad tussen de 12 en de 15 cm.

Teler: Randy McDonald

Ouders: Zaailing Nymphaea Attraction