Prijzenpakker


Waterlelie Wanvisa, degene die met alle prijzen ging lopen

DSC_1418

In 2011 kochten we ons het nieuwste van het nieuwste, hotter than hot was ze toen.  Deze Nymphaea Wanvisa was namelijk de grote winnaar van de IWGS competitie in 2010.  Daar kaapte ze de eerste prijs voor beste winterharde waterlelie weg.  Maar dat niet alleen, ze won ook nog eens de eerste prijs in de catagorie beste waterlelie tout court.  Een ongeziene prestatie!

De foto’s die op het internet circuleren van deze mooie dame, zijn apart.  Beter kan je het niet zeggen.  Soms zie je een effen gekleurde waterlelie, soms een gevlekte, soms een half geel-half roze… je kan het zo gek niet bedenken.  Verwachtingsvol keken we dus uit naar ons pakje.  Tot op heden had ik enkel nog maar de Nymphaea Mangkala Ubol van Dr. Nopchai Chansilpa, maar dat is er dan ook eentje om U tegen te zeggen.

Waterlelie Wanvisa, mini Wanvisa

DSC_0048

De Nymphaea Wanvisa had natuurlijk weer een lange weg afgelegd, dus dat wil meestal zeggen dat we het eerste jaar niet veel moeten verwachten. Eentje hebben we onmiddellijk in de kweekbakken geplaatst en eentje ging in de serre en eentje in de tunnel.  Zo konden we ze gemakkelijk gadeslaan.  Zo’n 3 maand later kwam het eerste bloemetje te voorschijn op de plant in de serre.   Het werd een mini schattig bloemetje dat je hier op de foto kan zien.  Het bleef zeker niet bij eentje, ik vind het een supergoede bloeier voor België.  Hoorde van mijn Amerikaanse collega’s dat ze er niet zo wild van zijn, teveel blad in verhouding met het aantal bloemen.

Waterlelie Wanvisa, wat een blad

DSC_1406

Het is waar, deze waterlelie geeft veel blad, maar als het blad zo mooi is als dat van de Wanvisa, dan geef ik daar helemaal niet om.   De jonge bladeren zijn roodbruin met felgroene vlekken, zeker geen typisch kleurenpalet.  Oudere bladeren worden veelal groener met rode vlekken, dat is dan wel weer gewoontjes, alhoewel.  Soms kan een blad ook half groen, half rood-groen gevlekt zijn, waar dit vandaan komt, daar hebben we het raden naar.  Deze uitzonderlijke plant groeide bij een waterleliekweker in Thailand in een kweekvijver van Nymphaea Joey Tomocik.  Men kan dus vrij zeker zijn dat Joey Tomocik één van de ouders is, de andere hebben we een beetje het raden naar…  Toen deze kweker de plant opmerkte contacteerde hij zijn goede vriend Dr. Nopchai Chansilpa.  Hij nam ze mee en bestudeerde ze voor enkele jaren om te kunnen nagaan of de tekening wel constant genoeg was om op de markt te brengen.  Dat was ze en zo werd de Wanvisa geboren.

Dr. Nocphai Chansilpa wist dat deze plant uniek was en doopte ze Wanvisa.  Deze naam wordt in Thailand gegeven aan meisjes die geboren worden op Visakha Bucha dag.  Visakha Bucha is één van de belangrijkste dagen in het Boeddhisme, omdat op deze dag drie belangrijke gebeurtenissen in het leven van de Boeddha plaatsvonden, namelijk de geboorte, de verlichting en het overlijden. Op miraculeuze wijze vallen deze op dezelfde maand en datum, de volle Vesak volle maan dag.

Teler: Nopchai Chansilpa

Ouders: N. Joey Tomocik x ?

Foto’s