San Juan Capistrano


Toen we in 2014 San Diego bezochten was dat vooral om onze vriend David Curtright terug te zien. Wanneer waterlelie-vrienden elkaar ontmoeten, dan worden er natuurlijk vijvers bezocht.

San Juan Capistrano, de geschiedenis

kapel
Serra chapel

David nam ons dan ook mee naar één van zijn favoriete werkplaatsen, The Mission in San Juan Capistrano.
Een prachtige tuin, zeker de moeite waard om te bezoeken.   Dat heeft natuurlijk te maken met de waterlelies, maar vooral met al die andere dingen. Prachtige bomen, struiken, padjes en natuurlijk die sfeer die rondhangt op zo’n historische plaats.
Je kan die sfeer natuurlijk enkel maar vatten indien je de geschiedenis van dit pareltje kent.

De missie werd opgericht in 1776, door Spaanse Katholieken van de Franciscaanse Orde. Ze werd genoemd naar Giovanni da Capistrano, een 15e-eeuwse theoloog en  priester, die in de regio Abruzzo in Italië woonde.  De kapel op de foto is het oudste nog in gebruik zijnde gebouw in heel Californië en dateert uit 1782.

San Juan Capistrano, het dagelijkse leven

Tuintjes @San Juan Capistrano
Tuintjes @San Juan Capistrano

Het blijft ons elke keer opnieuw verbazen hoeveel we ontdekken op zoek naar waterlelies…
Wat weten we nog over deze plaats? Meer dan 1.000 inwoners had dit mini-stadje, er was dan ook nood aan het verbouwen van eigen voedsel.  De foto toont een stuk van de tuintjes waarin kruiden en groeten werden verbouwd. Ook waren er meer dan 30.000 stuks aan vee aanwezig op het domein.
In 1797 werden er plannen gemaakt om een grotere kerk te bouwen, dat zou 9 jaar duren.  Ze was klaar in 1806, maar in 1812 werd ze door een aardbeving bijna volledig vernieuwd.  Ze zou nooit meer terug opgebouwd worden.
Helemaal verloren is deze ruïne echter niet, jaarlijks komen de zwaluwen terug nesten in deze gebouwen. Op 19 maart wordt er dan ook zwaar gefeest te San Juan Capistrano, deze dag wordt “The miracle of the Swallows” genoemd.

San Juan Capistrano, onze privé gids

Eerste vijver
Eerste vijver

Gezien David daar al jaren het onderhoud van de tuin doet, ligt ten eerste alles er kraaknetjes bij.  Ten tweede kent iedereen hem daar en lijkt iedereen dan ook jou te kennen. Ten derde heeft hij al zoveel gidsen gehoord, dat hij die dag onze gids kon spelen, dat deed hij met verve.

Naast een enorme plantenkennis is David ook geïnteresseerd in geschiedenis, een betere gids konden we ons dan ook niet voorstellen. We werden dan ook het volledige domein rondgeleid met extra aandacht voor de vijvers natuurlijk.

San Juan Capistrano, de vijvers

Waterlelies @ San Juan Capistrano
Waterlelies @ San Juan Capistrano

De eerste vijver, na het binnenkomen van The Mission is een bovengrondse vijver in die prachtige steen, typische voor deze streek en in een wel heel speciale vorm.  Deze vijver heeft zowel winterharde als tropische waterlelies en je voelt dat de bezoekers er onmiddellijk worden naartoe getrokken.  De waterlelies staan er volop in bloei en zijn mooi verzorgd.

De tweede vijver staat op de middenpatio, is ook weer een bovengrondse vijver met middenin een kleine fontein die helemaal overgroeid is.  Ook hier koos David voor een combinatie van winterharde en tropische waterlelies.
Er is een Maar weer eens een onvergetelijk dagje in het mooie San Diego.

Wil je graag wat meer lezen over deze plaats, dan kan dat hier.

San Juan Capistrano
Kerk
San Juan Capistrano
Klokkentoren
San Juan Capistrano
San Juan Capistrano
San Juan Capistrano
Centrale patio