Randy Mc Donald Aquatic Nursery


Randy McDonald Aquatic Nursery, Los Angeles, Californië, Verenigde Staten van Amerika

Randy McDonald Aquatic Nursery

Gezellig huisje, grote kwekerij

In 2014 gingen we op bezoek bij Randy Mc Donald Aquatic Nursery in Los Angeles, een hele mond vol is dat!
We vertellen jou graag wat we daar allemaal gezien hebben, want hier gaat het niet alleen om waterlelies.

De kwekerij van Randy Mc Donald ligt temidden van de betere woonwijken in Los Angeles, niet echt de plaats waar je een waterplanten-kwekerij zou verwachten, maar klein is ze zeker niet.
Randy woont in een mooi, gezellig huis met een typisch oprij-laantje, LA-style.
Het lijkt allemaal niet zo groot wanneer je voor het huis staat en even dachten we dat we aan het foute adres stonden.  Maar één keer we voorzichtig de oprijlaan opwandelden, ontdekten we onmiddellijk een heuse kwekerij waar we in België jaloers op mogen zijn.
Randy Mc Donald heeft namelijk verschillende tuinen van zijn buren overgekocht en daardoor meer dan voldoende ruimte om enkele duizenden waterlelies te kweken.
Het mooie bescheiden huis vooraan loopt dan ook over in een grote kwekerij.

Mega kwekerij, mini waterlelies

Deze kwekerij is gespecialiseerd in tropische waterlelies, ze is dan ook gelegen in de betere wijken van Los Angeles en we kunnen ons inbeelden dat daar zeker een cliënteel voor is.
Randy heeft enkele eigen variëteiten, die absoluut de moeite waard zijn, maar zoals u weet is onze kennis van tropische waterlelies heel beperkt.

We waren wel onmiddellijk onder de indruk van zijn prachtige, mini tropische waterlelietjes, we wisten zelf niet dat hij zich daarmee bezig hield.  Zoals je op de foto kan zien,  zien er in elk geval super schattig uit, deze pot stond gewoon naast de vijvers.
We vermoeden en hopen dan ook dat hij daar nog veel succes mee zal hebben.

Wij kennen hem natuurlijk vooral van de Nymphaea Hidden Violet. De enige winterharde waterlelie die hij als kweker heeft benoemd en dan ook de enige van zijn “creaties” in onze collectie. Het verhaal van deze waterlelie moet u zeker eens nalezen, dan wordt het meteen duidelijk dat Randy McDonald zijn interesse niet echt naar winterharde uitgaat.

Randy McDonald Aquatic Nurseries
Randy McDonald Aquatic Nursery

Roze en paarse kaapse waterlelies

Een tweede specialisatie van Randy is het kweken van canna’s en die stonden er dan ook in volle bloei.
Ten derde, is hij bij ons vooral gekend voor zijn Aonogeton Dystachyus en in het bijzonder de kleurvarianten.
U weet waarschijnlijk wel dat sommige kaapse lelies een roze bloem kunnen hebben, bij ons is dit zeer sporadisch.  Meestal tijdens de koudere maanden, waardoor we vermoeden dat het meer een klein “defectje” is.
Hij heeft er echter roze en paarse en hiervan zouden dan ook alle bloemen van die planten gekleurd zijn, een heel seizoen lang.  Gezien deze kwekerij in California ligt, zal het zeker niet aan de koude liggen.
Op zich lijkt ons dit een zeer interessante toevoeging aan het assortiment maar Randy vertelde ons dat ze niet al te goed reproduceren en we verwachten deze variant dan ook niet gauw in de handel.

Waterlelies, kaapse lelies, canna’s en bananenplanten

Hij heeft een hele resem aan folie-tunnels staan, maar ook enkele buitenvijvers voor de winterharde waterlelies en de gewone waterplanten.
Zijn laatste passie is het kweken van bananenplanten, waarom ook niet!  Een prachtige plant en hij had variëteiten die ik nog nooit had gezien, maar spijtig genoeg niet erg interessant voor België.

Meer foto’s zijn te bekijken op onze Flickr

Randy McDonald Aquatic Nursery
Randy McDonald

Op 3 april 2017, 10 jaar na het ontdekken van de Nymphaea Hidden Violet, stierf Rand McDonald na een lange strijd tegen darmkanker.