Koi- en designbestendig


Waterlelie Pöstlingberg, koibestendig

DSC_7122
1ste bloeidag

Deze Nymphaea Pöstlingberg is één van de eerste waterlelies die ik me kan herinneren uit mijn kinderjaren. We hadden in onze natuurlijke vijvers de Marliacea Carnea en Marliacea Rosea staan. Maar in onze eerste aangelegde vijver kwam de Nymphaea Pöstlingberg en op slag werd het onze lievelingsplant. We hadden haar toen in een metserskuip geplaatst van 90 liter en de bedoeling was dat onze geliefde Kohaku zich kon verschuilen onder haar grote bladeren. Toen we uiteindelijk beslisten om deze waterlelie uit de vijver te halen, had ze reeds 2/3de in beslag genomen. De vijver was zo’n 2,5 op 5 meter. De bladeren kwamen tot aan de randen van de vijver, tussen die bladeren zat het vol met mooie grote witte bloemen. Indien er een bolletje voedsel op een blad terechtkwam dan slurpte onze meid er lekker aan langs de onderzijde, kreeg je een mooi gat in het blad en zag je dat bolletje vlotjes in haar muil verdwijnen. Doch kapot heeft ze deze plant toch nooit gekregen. De Nymphaea Pöstlingberg is dan ook de beste waterlelie vind ik voor koi-vijvers, mits je ze natuurlijk tijdig uitdunt…  Tevens kan je ze zeer gemakkelijk op een meter diepte plaatsen.

Waterlelie Pöstlingberg, designbestendig

DSC_7377
2de bloeidag

Het is al jaren een trend om het design-aspect van de woning door te trekken in de tuin. Waardoor de vraag naar eenvoudige witte waterlelies stijgt en de interesse voor de bont-gekleurde bloemen een beetje afneemt. Deze nymphaea met tuberosa-wortelstok voldoet perfect aan deze eisen.  Het is een enkelvoudige bloem met zo’n 20-tal bloemblaadjes die mooi kopvormig maar niet zwaar op het water zont. De bloemen worden gemakkelijk 15 à  18 cm groot, hebben een zachte maar aangename geur en nog veel belangrijker, ze zijn nooit alleen.  Het contrast met het felgroene grote blad is juist goed, de bloemen worden niet bedolven onder de bladeren, maar overal waar geen bloem is, ligt er wel een blad te zonnen. Deze prachtige groene bladeren worden dan nog eens zo’n 30 cm groot en zijn dus ideale zonnebedjes voor de kikkers. Eén plant neemt gemakkelijk 2 meter wateroppervlak in beslag, maar als je ze niet tijdig uitdunt, wordt het zelfs een pak meer…  Een ideale plant dus voor de mensen die het graag groot zien!  Volgens Egon Petrowsky is het tevens een goede snijbloem, maar ik moet toegeven dat ik het zelf nog niet heb geprobeerd.

Waterlelie Pöstlingberg, tijdsbestendig

De Nymphaea Pöstlingberg is de enige Oostenrijkse waterlelie in mijn collectie.  Oostenrijk is dan ook niet direct een land dat je associeert met waterlelies.  De naam Pöstlingberg komt van de Pöstlingberg in Linz aan wiens voet deze waterlelie werd gekweekt zoals je kan lezen in het stukje over Wendelin Buggele.  In 1950 was deze waterlelie bijna volledig verdwenen, tot ze in 1970 bij een particulier terug werd ontdekt.  Tot op heden is het nog steeds een goed verkochte waterlelie, die echter zelden correct in de handel wordt aangeboden.

Teler: Wendelin Buggele
Wortelstok: tuberosa wortelstok
Ouders: ongekend
Foto’s