Wendelin Buggele


Wendelin Buggele: één plant, één kweker

DSC_7376 Nymphaea Pöstlingberg
Nymphaea Pöstlingberg

Of je van een kweker mag spreken indien er maar 1 variëteit op zijn naam staat, daar moeten we eerlijkheidshalve  wel neen op antwoorden.
Toch vind ik het altijd belangrijk om te weten wie nu een bepaalde waterlelie heeft gekruist. Hier dus Wendelin Buggele, een Oostenrijker die geleefd heeft ergens midden van de 19de eeuw, begin 20ste. Hij zou getrouwd geweest zijn met Mutscheller Magdalena en 2 kinderen gehad hebben. Een jongen en een meisje, namelijk Buggele Caroline Maria en Buggele Wendelin Johann. Geboortedata kan ik nergens terugvinden.  Er is maar heel weinig geweten over deze mijnheer Buggele, hij zou als tuinier begonnen zijn in Sint Martin, Ried, Oostenrijk in 1858.
Het duurde niet lang of hij werd zelfs hoofdverantwoordelijke voor de parken en tuinen daar. In 1899 krijgt hij de eremedaille voor 40 jaar dienst, dit bericht is verschenen in de Illustrierte Gartenzeitung van 1898-1899.

Wendelin Buggele en de Pöstlingberg

DSC_3913 Nymphaea Pöstlingberg
Nymphaea Pöstlingberg

Nu, de plant waarover het hier gaat:
Rond 1920 heeft hij de Nymphaea Pöstlingberg gekweekt of ontdekt in de vijvers aan de Pöstlingberg in Linz. Deze prachtige berg van 539 meter hoog, ligt aan de linkeroever van de Donau en is nog steeds een veelbezochte plaats. Vooral voor de mooie kerk, het uitzicht, de rozentuin,… niet voor de waterlelie dus, dat begrijpen we niet 🙂

Wendelin Buggele en de waterlelie Pöstlingberg

DSC_7123 Nymphaea Pöstlingberg
Nymphaea Pöstlingberg

Doch is deze waterlelie een zeer gekende variëteit die nu nog steeds goed verkoopt, een reus met melkwitte bloemen en grote bladeren, is deze Nymphaea Pöstlingberg . In 1950 echter was deze waterlelie volledig verdwenen, tot men in 1970 bij een particulier de waterlelie herontdekte. Toen heeft men een nieuwe vijver aangelegd waar deze Pötslingberg terug in haar natuurlijke omgeving kan verder groeien en ze nu dus ook terug te bezichtigen is…