Orto botanico di Padova


Orto Botanico di Padova, Padua, Italië, Europa

Orto botanico di Padova

Architectuur

De Orto Botanico di Padova is de oudste botanische universiteitstuin die nog steeds op zijn oorspronkelijke locatie gehuisvest is.  Hij heeft een oppervlakte van ongeveer 22.000 m². De tuin staat bekend om zijn speciale collecties en zijn historische design. Dat is de informatie die we hadden voor ons bezoek. En ja, er zou een Victoria aanwezig zijn.

Natuurlijk is de plantencollectie het belangrijkste bij een botanische tuin, maar wanneer er een mooie geschiedenis aan vast hangt.  Dan ben ik steeds net ietsje meer geprikkeld, ook hier weer.  Het design van deze tuin is zeer knap, er werd gewerkt met een grote cirkel, daarin een vierkant, dan dan opgedeeld werd door twee grote paden die het doorkruisen.  Het is zo een tuin waar je écht kan genieten van het groen, niet te druk, niet te groot, juist perfect. Op de foto hiernaast zie je dan ook de serre met Goethe-Palm.  Nog nooit had ik een dergelijke serre gezien, maar geef nu toe dat het toch écht wel knap is dit bouwwerkje.  Op de voorgrond zie je een zonnewijzer, deze tuin heeft een 3-tal verschillende.

Waterlelies en lotussen

Ze hebben niet zo heel veel variëteiten waterlelies.  Er zijn enkele winterharde, zoals Nymphaea Colorado, Nymphaea Ellisiana,….Natuurlijk zijn er ook enkele tropische waterlelies, altijd heel populair bij botanische tuinen.  En zoals we al wisten is er ook de display van de Victoria cruziana en Euryale ferox.  Ten slotte staan er ook enkele prachtige lotussen.  Er staan in deze tuin ook heel wat andere waterplanten die er allemaal piekfijn uitzien. En ook de vijvers zelf zien er schitterend uit, mooie vormen en mooie materialen met een goede inhoud, wat wil je meer?

Orto botanico di Padova
Orto botanico di Padova

Waterplanten

Maar wat ons het meest kon bekoren, was een vijvertje vol, maar dan ook vol met prachtige Stratiotes Aloides!  Onze Amerikaanse collega was er helemaal weg van.  Wij kennen deze plant natuurlijk door en door, maar zo mooi had ik ze zelf ook nog niet gezien.
Er staan ook prachtige Cyperus Papyrus, Pontederia’s, Pistia’s, Thalia’s.  Alles wat het goed doet in het zuiden, staat hier natuurlijk een pak mooier dan bij ons. Dit is mijn favoriete kleine botanische tuin.