Nymphaea Joey Tomocik 1993


We weten al dat Dr. Robert Kirk Strawn een waterlelie enkel op de markt bracht als hij ook vond dat ze daadwerkelijk een plaatsje verdiende tussen de groten.  Zo dus ook met deze Nymphaea Joey Tomocik.

Nymphaea Joey Tomocik: de bloem

DSC_3968

Deze  waterlelie heeft van één van haar ouders, namelijk de N. mexciana het prachtige felgeel geërfd.  De bloem is stervormig, ze heeft een aangename geur en staat graag zo’n 10-tal centimeter boven het wateroppervlak te bloemen.  Zo kan ze alles in de gaten houden en komt ze steeds boven haar bladeren uit. Ze heeft zo’n 26 à 28 afgeronde bloemblaadjes, die haar een voller effect geven.

Nymphaea Joey Tomocik: de plant

Nymphaea Joey Tomocik 1997
Nymphaea Joey Tomocik 1997

Aangezien haar bladeren met hun 20 cm dubbel zo groot zijn als de bloemen is dit van groot belang.  De bladeren zijn, zoals bij alle gele waterlelies, groen met bruin-rode vlekken.  Ze zijn bijna rond en hebben een licht geopende sinus.

De plant neemt zo’n 120 tot 150 cm aan wateroppervlakte in beslag in ideale omstandigheden.  Je kan haar het beste planten op een diepte tussen de 60 en 100 cm. Indien je ze maar op 40 cm diepte plant, gaan de bladeren rechtop staan, hetgeen we enkel willen zien bij lotussen natuurlijk.

De mening van Agua

De Nymphaea Joey Tomocik is één van de beste gele winterharde waterlelies die er is.  Bij extreme koude kan ze echter wel gevoelig zijn voor wortelrot, dat komt natuurlijk door haar vader, de Nymphaea mexicana. Het is een goede bloeier en groeier.