Nymphaea Tuberosa Maxima 1880


Een zeer sterke waterlelie, deze mooie Nymphaea tuberosa ‘Maxima’

Nymphaea tuberosa Maxima: de bloem

DSC_7876 Nymphaea Tuberosa Maxima
Nymphaea Tuberosa Maxima

De bloem van deze waterlelie is puur wit en drijft lichtjes op het water.
Deze semi-dubbele, pioenvormige bloem telt zo’n 30-tal bloemblaadjes.
De mooie bloem wordt zo’n 13 cm groot. De bloemen hebben een sterke, aangename geur maar zijn niet zo talrijk. Ze zijn wel geschikt als snijbloemen.

Nymphaea tuberosa Maxima: de plant

Nymphaea Tuberosa Maxima
Nymphaea Tuberosa Maxima

Het blad zal meestal de bovenhand nemen en deze plant is dus zeer geschikt om schaduw aan de vijver te geven. Het blad is steeds groen en rond.  Het wordt zo’n 20 tot 23 cm groot en heeft een gesloten sinus, soms zelfs licht overlappende bladtippen.

De plant neemt zo’n 180 cm aan wateroppervlakte in beslag. Plant haar op een diepte tussen de 40 en 120 cm.  Hoe dieper je haar plant hoe minder risico dat de bladeren de bloemen zullen bedelven.  Enkel voor grotere vijvers deze Nymphaea tuberosa Maxima.

De mening van Agua

Een wondermooie waterlelie.  Deze witte waterlelie is de perfecte combinatie tussen een Nymphaea Gonnère en een Nymphaea Pöstlingberg.  Zowel qua vorm als grootte.  Wij vinden ze vooral geschikt voor middelgrote vijvers.

Noot: volgens de WGI Checklist uit 2006 is deze waterlelie een creatie van een zekere B.Boivin, meer details zijn niet gekend.
Volgens het boek Nénuphars et Joseph Bory Latour-Marliac uit 2015, is ze echter van de hand van ene George Richardson. Hij had een kwekerij in Warren, Trumbull County, Ohio, United States of America, North-America.  Hij is degene die ook de Nymphaea Tuberoos Richardsoni (logisch) en de Gladstoniana zou uitgebracht hebben.