Nymphaea Sunfire 2010


Elke kweker zal wel zijn lievelingsplant hebben, bij Mike Giles is dat heel duidelijk deze, hij kan het niet genoeg benadrukken.

Nymphaea Sunfire: de bloem

Nymphaea Sunfire
Nymphaea Sunfire

De bloem van deze waterlelies is heel duidelijk stervormig.  Ze is meestal roze met felroze buitenste bloemblaadjes. De kleur gaat over naar lichter roze, lichtgeel en zelfs felgeel. Ze kan echter ook wel bijna wit zijn met een roze basis.  Het is een semi-dubbele bloem met zon’ 30-tal bloemblaadjes.
Ze staat altijd heel hoog boven de bladeren uit en het is een heel goede bloeier.  Ze zou tussen de 15 en 20 cm groot worden.

Nymphaea Sunfire: de plant

Nymphaea Sunfire
Nymphaea Sunfire

Het blad van deze waterlelie is natuurlijk gevlekt, dat is een standaard gegeven bij deze kleuren. Eerst zal het blad roodbruin zijn met vlekken en later wordt het groen en zullen de vlekken een beetje vervagen. Het is een bijna rond blad met open sinus, dat zo’n 25 cm groot wordt.

De plant zou het goed doen op een diepte tussen de 20 en 240 cm, volgens de kweker.  Ze neemt zo’n 120 – 150 cm aan wateroppervlakte in beslag en zou volgens Mike Giles zelfs geschikt zijn voor kleine vijvers.

De mening van Agua

We willen nog even afwachten om echt onze mening te geven.  Deze waterlelie is maar vrij recent in ons bezit.  Ze heeft al wat bloem gegeven, maar de bloemen zijn maar flauwtjes in kleur.  Nu, Mike Giles zegt ook dat de bloemen nogal verschillend kunnen zijn.  We zijn daar echter een beetje voorzichtig mee, een plant moet toch een beetje standvastig zijn in haar kleur.  Tussen wit en felroze zit een wereld van verschil.
Zoals altijd beweert Mike Giles dat zijn waterlelies meer dan 2 meter diep mogen staan, niet doen, we vinden dat absoluut geen goed idee.
Het zou ook een plant zijn die het heel goed doet in de schaduw, dat hebben we al even getest en dat blijkt in elk geval correct te zijn.

We wachten nog even af, Mike Giles is zo gek van deze plant dat we toch benieuwd zijn.  Als je ooit een foto van hem zag met een strooien hoed en een blote bast en een waterlelie in zijn handen, dan is dat deze Nymphaea Sunfire.