Nymphaea Newton 1910


Stervormige bloemen met lange, fijne bloembladen in een prachtig donkerrood.

Nymphaea Newton: de bloem

Nymphaea Newton
Nymphaea Newton

De bloem van deze waterlelie heeft 19 zeer fijne bloemblaadjes.  Ze is stervormig maar komt helemaal schaalvormig tot bloei.  De bloemen zijn donkerrood met een mooi geel contrasterend hartje,opvallend door de zeer fijne lange meeldraden.  De bloem wordt 14 à 18 cm groot. Ze kan zowel heel dicht tegen het wateroppervlak aan zonnen (de laatste bloeddag vooral) of enkele centimeters boven het wateroppervlak staan pronken.  De vier kelkblaadjes zijn meestal wit, wanneer de bloem wat hoger staat, zullen deze naar beneden afhangen. De bloemen geuren lichtjes, maar zijn geen uitgelezen snijbloemen.

Nymphaea Newton: de plant

Nymphaea Newton 1910
Nymphaea Newton 1910

Het blad is dan weer groen, bijna rond en wordt zo’n 25 cm groot. De sinus is altijd open.

Een plant van deze Nymphaea Newton neemt zo’n 110 tot 150 cm aan oppervlakte in beslag.  Plant haar op een diepte tussen de 40 en 80 cm voor een optimaal resultaat.

De mening van Agua

Ook weer een prachtige variëteit deze.  Een zeer aparte bloemvorm, een goede bloeier. We vinden haar het mooiste wanneer ze een kolonie kan vormen en dus eerder geschikt voor de middelgrote en grotere vijvers. Door haar vorm en bloeiwijze, lijkt ze veel gemeen te hebben met de tropische waterlelies.