Nymphaea Laydekeri Lilacea 1893


Waarom wachten?

DSC_6978

Dat moet dit kleintje deze middag gedacht hebben. Deze kleine Nymphaea Laydekeri Lilacea verraste me deze namiddag  met een mooie bloem, de allereerste van 2013.  Ik had gegokt dat het 1 mei zou worden, maar blijkbaar had ze haar zinnen gezet op de maand april.  Dus vandaag op 30 april om 14u00 was ze daar.  Zoals je kan zien op de foto’s staan de volgende bloemen ook al klaar.  Ze is dan ook gekend om een goede bloeier te zijn.  De kleine bloemen van zo’n 6  cm groot zijn kopvormig en hebben in het begin die typische roos-rood-witte Marliac kleur, het is dan ook een variëteit van de hand van Joseph Bory Latour-Marliac zelf.  De bloemblaadjes zijn vrij breed en afgerond.  De meeldraden en helmknoppen zijn geel.  De bloem heeft een lichte geur.  Zoals je op de foto’s kan zien is ze nog klein en lichtgekleurd, groeien zal dit bloempje zelf niet meer doen, maar donkerder zal ze de komende dagen zeker nog worden.

Is 120 jaar niet al genoeg?

DSC_7020

De Nymphaea Laydekeri Lilacea is één van de 6 Laydekeri variëteiten, genoemd naar zijn schoonzoon Maurice Laydeker, die later de kwekerij zal overnemen.  Lilacea verwijst logischer wijs naar de kleur.   Deze waterlelie werd dan ook reeds in 1893 gekweekt en gaat dus al 120 jaar mee.  Dit brengt met zich mee dat er veel fout gelabelde planten van deze variëteit in de handel zijn.  De onze komt van Latour-Marliac zelf en we hopen dan ook dat ze correct is.   De bladeren van deze vroege vogel zijn olijfgroen met enkele paarse vlekken.  De onderkant is groen, maar bij nieuwere zijn ze paarsachtig.  De bijna ronde bladeren hebben een open sinus.  Ze worden zo’n 10 cm groot en de totale plant neemt zo’n 90 à  120 cm in beslag.  Een ideale plant dus voor de kleinere vijvers met een diepte van maximum 50 cm.

De eerste foto is genomen op haar 1ste bloeidag op 30 april dus, de tweede foto is van de 3de bloeidag.  Je ziet dat dit waterlelietje toch enorm verandert gedurende haar bloeiperiode.  Vanaf dag 2 gaat de bloem reeds rond de middag open en deze blijft open tot ongeveer 17u00.

Teler: Joseph Bory Latour-Marliac
Ouders: ongekend, misschien tetragona x alba rubra?
Wortelstok: Marliac rizoom
Foto’s

DSC_6977
1ste bloeidag
DSC_6999
2de bloeidag
DSC_7021
3de bloeidag
DSC_7041
linkse bloem 4de bloeidag