Namen noemen


Een naam kiezen… het is altijd moeilijk.

Namen noemen: de juiste naam kiezen

DSC_8714 Nymphaea Arc-en-ciel <1900
Nymphaea Arc-en-ciel <1900

Bij waterplanten moet je dan wel geen rekening houden met het geslacht; laat staan met peters en meters, maar toch. Het is wel altijd een belangrijke beslissing die de waterlelie voor altijd met zich meedraagt.
Het lijkt logisch dat een kweker zijn eigen naam aan een plant geeft, maar een kweker zou geen kweker zijn indien hij maar één variëteit heeft en je kan ze moeilijk allemaal dezelfde naam geven natuurlijk 🙂
Perry Dean Slocum gebruikte veelal zijn voornaam met dan een achtervoegsel Perry’s Wildfire bijvoorbeeld, niet slecht gezien van hem.  Wat immens populair is onder waterleliekwekers is de bloem noemen naar een persoon waar je om geeft.

Ik zou ook wel onmiddellijk weten hoe ik mijn eigen kruisingen kan noemen, wat dacht je van een Nymphaea Davy, Nymphaea Dylan,…. we kunnen zo nog even doorgaan.  Ben je volop aan het kruisen geslagen, dan kan je hier misschien wat inspiratie opdoen voor de naamgeving:

 1. je geliefde zoals Nymphaea Norma Gedye,…
 2. je dochter zoals Nelumbo Sharon,…
 3. je zoon zoals Nymphaea Peter Slocum,…
 4. je schoonmoeder zoals Nymphaea Madame Wilfron Gonnère,…
 5. je grootmoeder zoals Nymphaea Alma,…
 6. je beste vriend zoals Nymphaea James Brydon,…
 7. je collega-kweker zoals Nymphaea Walter Pagels,…
 8. de dochter van je collega-kweker zoals Nymphaea Joey Tomocik,…
 9. je favoriete plekje op deze wereldbol zoals Nymphaea Colorado,
 10. op basis van de bloemkleur zoals Nymphaea Perry’s Super Red,…
 11. op basis van de bladkleur zoals Nymphaea Arc-en-Ciel
 12. of misschien gewoon de eerste naam die bij je opkomt bij het zien van de waterlelie en daar is dan weer de Nymphaea Wow een goed voorbeeld van….

 eindeloos zijn de mogelijkheden en als je het écht niet goed weet, de Nympaea Séverine bestaat ook nog niet, het is maar een idee!