Nymphaea Lactea 1907


Een zeer zeldzame witte waterlelie, deze Nympahea Lactea uit 1907.

Nymphaea Lactea: de bloem

DSC_3399 Nymphaea Lactea 1907
Nymphaea Lactea 1907

De witte bloem van deze waterlelie, is komvormig en klein. Ze wordt zo’n 10 à 12 cm groot.  Het is een bloem met opvallend brede bloemblaadjes en een lichtroze schijn aan de basis. Ze ligt meestal heel dicht tegen het wateroppervlak aan, maar af en toe staat ze toch ook een centimeter of twee boven de bladeren uit. Deze uitzonderlijke dame is absoluut niet geschikt als snijbloem.

Nymphaea Lactea: de plant

Nymphaea Lactea 1907
Nymphaea Lactea 1907

Het blad is van deze waterlelie is eerst roodbruin en wordt later groen met een rode rand.  Het ronde blad heeft een gesloten soms overlappende sinus.  Een blad wordt een pak groter dan een bloem, zo’n 16 à 18 cm groot.

De plant is zeer geschikt voor de kleinere vijvers met haar bladspreiding tussen de 75 en 90 cm. Je plant haar het beste op een diepte tussen de 40 en 80 cm.  Het is geen enorme bloeier en daarom enkel voor de verzamelaars.

De mening van Agua

Wij vinden het een zeer mooie waterlelie, ze is zeer eenvoudig, maar toch opvallend.  Het is absoluut geen goede bloeier, maar elke bloem is wel het wachten waard.  Enkele voor de verzamelaar met een kleine vijver. Ze doet het trouwens ook prima in een tonnetje op of naast het terras, deze Nymphaea Lactea.