Nymphaea Fay McDonald 2010


De allereerste ISG die onze vriend Mike Giles uitbracht, was onmiddellijk een trio: de Nymphaea Violicious, de Nymphaea Tropic Star en de Nymphaea Fay McDonald.

De Nymphaea Fay McDonald: de bloem

Nymphaea Fay McDonald
Nymphaea Fay McDonald

De bloem van de Nymphaea Fay McDonald heeft een prachtige kleur die onmiddellijk haar tropische ouders verraadt.  De lichtpaarse bloemblaadjes zijn veelal wit aan de basis, hetgeen de bloem extra diepte geeft.
Nog opvallend is de kleur van de meeldraden, sommige hebben de typische paarse kleur die je normaal enkel bij de tropische waterlelies terug vindt.
De bloem staat graag enkele centimeters boven het wateroppervlak, hierdoor is ze dus geschikt om binnen in een vaasje te plaatsen.  Deze snijbloem heeft een aangename, licht zoete geur.
De bloemen worden zo’n 12-tal centimeter groot en zijn stervormig met meer dan 30 bloemblaadjes, semi-dubbel dus.

De Nymphaea Fay McDonald: de plant

Nymphaea Fay McDonald
Nymphaea Fay McDonald

De bladeren van deze mooie dame zijn eerst rood-brons en worden later prachtig groen.  Het zijn ovale bladeren met een open sinus en een mooi egale, maar licht gegolfde bladrand. Een blad wordt gemakkelijk 25 cm groot.
De plant wordt door Mike Giles als medium omschreven en neemt gemakkelijk een 120-tal centimeter van het wateroppervlak in beslag.

De mening van Agua

De ISG blijven moeilijk te beoordelen. De afgelopen jaren wordt de markt overstroomd door nieuwe ISG cultivars, iedereen wil er eentje uitbrengen en liefst zo snel mogelijk.  Het lijkt alsof er nog niet écht goed wordt geselecteerd en ik vrees dan ook dat deze ISG binnenkort een slechte naam gaan krijgen.

Nymphaea Fay McDonald
Nymphaea Fay McDonald

Deze Nymphaea Fay McDonald zou een hele goede bloeier zijn, maar momenteel heb ik daar zelf nog niet veel van gemerkt.  De bloemen zijn wel van een ongelooflijke schoonheid.  We willen dan ook nog even afwachten om te zien of ze beter gaat bloeien bij het ouder worden.
Qua blad vind ik dat zoals vele ISG, hier ook weer de bladspreiding iets te groot is, maar ook hier, nog een beetje geduld, het is allemaal nog zo nieuw.