Nymphaea David 1993


Een mooie veranderlijke en vrij recente waterlelie uit Frankrijk, deze Nymphaea David.

Nymphaea David: de bloem

DSC_8510 Nymphaea David 1993
Nymphaea David 1993

De bloem van deze Nymphaea David is kopvormig en wordt gemakkelijk zo’n 12 cm groot. De eerste dag is ze meestal lichtgeel, de tweede dag wordt ze meer oranje om dan de derde dag bijna rood open te bloeien.  Ze zont op het water of staat enkele centimeters boven het wateroppervlak.  Ze is helemaal niet geschikt als snijbloem en heeft ook geen specifieke geur.

Nymphaea David: de plant

Nymphaea David 1993
Nymphaea David 1993

Het blad wordt gemakkelijk zo’n 20 à 25 cm groot. Het is eerst roodbruin en wordt later groen met lichte bruin-paarse vlekken die stilaan verbleken. en heeft lichte bruin-paarse vlekken, die verbleken. Het ovale blad met rode en licht golvende rand heeft een open sinus.

De plant heeft graag heel wat ruimte en is zeker en vast één van de betere bloeiers in haar kleur-categorie.  Ze neemt zo’n 120 à 150 cm aan plaats in beslag.  Ideaal voor middelgrote en grotere vijvers met haar Marliac wortelstok.  Plant haar op een diepte tussen de 40 en 80 cm en ze zal het goed doen.

De mening van Agua

We vinden de Nymphaea David een echte fijne plant, door de extreme kleurverandering, lijkt het bijna elke dag alsof je een andere variëteit in je waterpartij hebt. Daarnaast is het ook nog eens een goede bloeier en een plant die zich aan veel verschillende dieptes kan aanpassen. Deze waterlelie is altijd bij de eerste en bij de laatste van het seizoen om te bloemen.