Nelumbo lutea


We krijgen veelal de vraag naar de echte Indische lotus, dit is een zeer moeilijk te beantwoorden vraag. In elk geval gaat het dan zeker niet over deze, de Nelumbo lutea is afkosmtig uit Noord-Amerika en groeit daar gezellig tussen de alligators.

Nelumbo Lutea: de bloem

De bloem van deze is mooi wit of beter gezegd, licht crèmekleurig. Ze ruikt best wel aangenaam.
Het is een enkele, schaalvormige bloem met felgele zaaddoos en meeldraden. Een bloem kan wel bijna 30 cm groot worden.
Het is één van de eerste lotus die we ooit in onze collectie hadden en we zijn nog steeds zeer blij dat we deze kunnen aanbieden.

Nelumbo Lutea: de plant

Een volwassen plant in volle grond, wordt wel 180 cm hoog. Bij ons lijkt ze eerder op een goede meter te stranden. We zijn er echter wel van overtuigd dat ze dit aankan. Toen we in Florida waren namelijk, groeiden ze daar in grote poelen waar ook de alligators in vertoefden.
Het water was er zo diep, dat we geen enkel rechtopstaand blad hebben gezien, enkel de bloemen slaagden erin om mooi boven het wateroppervlak te geraken.

Nelumbo Lutea

Lotus Lutea: de mening van Agua

Er bestaan slechts twee species bij lotus, de witte Amerikaanse lotus (Nelumbo Lutea) en de roze Aziatische lotus (Nelumbo nucifera). Al de cultivars op de markt komen hier dus uit voort. Het is dan ook een must om beide species te hebben. Het grote voordeel is natuurlijk dat het zaad van deze planten, terug een perfecte lutea voortbrengen. Dus indien je hier zaad kan van kopen, zeker doen!
Je ziet ook hoe populair ze is bij onze vlijtige bijtjes.
Ze bloeit hier in juli en augustus. We hebben haar reeds in onze collectie sinds 2007 en zijn niet van plan om haar nog te laten ontsnappen.

Nelumbo Lutea in haar natuurlijke habitat,
Florida, Verenigde Staten van Amerika, Noord-Amerika