Godin, poollicht, planetoïde


De reden voor de naamgeving kan écht wel vanalles zijn, maar wij houden wel van de Griekse mythologie en stemmen dan ook daarop.

 Aurora: godin van de dageraad

Nymphaea Aurora
Nymphaea Aurora

Heeft Joseph Bory Latour-Marliac deze waterlelie willen noemen naar de godin van de dageraad, Aurora genaamd?  Dit lijkt ons wel de meest voor de hand liggende keuze.  De bloem heeft soms wel wat weg van de schemering die voorafgaat aan een opkomend zonnetje.  Wij noemen het ook wel ochtendgloren in het Nederlands en geef nu toe, ook dat zou een mooie naam geweest zijn, de waterlelie ochtendgloren!

Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat deze waterlelie werd genoemd naar het poollicht.  Dit lijkt ons echter onwaarschijnlijk, hoewel er al sinds 1250 over het poollicht werd gesproken, werden de electrische stromen pas in de poolexpeditie van 1899-1900 beschreven, iets later dus dan het ontstaan van deze dame.  En de kleur van het poollicht lijkt ook maar bitter weinig weg te hebben van de kleur van de aurora of moeten we het nu omgekeerd zeggen. Maar eigenlijk werd het noorderlicht, genoemd naar de Griekse godin en niet omgekeerd…

aurora

Dan hebben we natuurlijk ook nog de planetoïde die in 1867 werd ontdekt door James Craig Watson.  Maar ook hier zien we niet direct een verband, want eigenlijk is ook deze genoemd naar de godin dus zo komen we weer uit bij ons eerste gedacht.

De Nymphaea Aurora werd genoemd naar de Griekse godin van de dageraad of het ochtendgloren, daar komt het eigenlijk op neer!