Een kerstboom in het water


De Waterlelie James Brydon heb ik zelf al zo’n 20 jaar in de collectie. Je vindt ze dan ook in elk vijvercentrum tussen de rode waterlelies, netjes naast de Escarboucle.

Waterlelelie James Brydon, de roze rode

Waterlelie James Brydon
Nymphaea James Brydon 1899

Waarom weet ik eigenlijk niet, want rood kan je ze niet echt noemen. Deze Waterlelie James Brydon heeft een mooie donkerroze kleur, donkerroos, niet rood. Waarom ze in elk vijvercentrum op de lijst staat, dat weet ik wel, het is een topwaterlelie. Perfect aangepast aan de Belgische weersomstandigheden, ze doet het zelfs vrij goed in halfschaduw.  Nochtans is het geen Europese  maar een Amerikaanse variëteit. Deze waterlelie werd genoemd naar  een hele goede vriend van William Tricker, de hoofdverzorger van de waterlelies bij Dreer Nurseries.  James Brydon zelf was ook helemaal door de waterleliekever gebeten, hij werkte in de prachtige tuinen van Simpkins uit Yarmouth en zorgde daar onder andere voor de waterlelies.

Waterlelie James Brydon, kerstboom

Waterlelie James Brydon
Nymphaea James Brydon 1899

Bij mij wordt ze gekweekt in een mooie hoeveelheid grond en zo’n 50 cm water boven de wortelstok, dat lijkt ze heerlijk te vinden. Hier kunnen we dan ook vanaf mei tot in september genieten van de ene bloem na de andere. Bloemen die dan nog eens licht naar zoete appels geuren en die je ook nog eens als snijbloem kan gebruiken..  Zelfs in vijvers die gedeeltelijk in de schaduw liggen zal dit waterlelietje het goed doen.  De James Brydon is ook één van de weinige roze waterlelies in mijn collectie met een lichte tekening in haar blad, een vlek die vooral te zien is bij de nieuwe roodachtige bladeren. Een keer volwassen krijg je een bijna perfect rond, mooi groen blad. Daartussen komen dan die verschillende kopvormige roze bloemen te voorschijn. Ze doet me regelmatig denken aan een kerstboom, een mooie kerstboom weliswaar. De donkerroze, bijna rode balletjes tussen de mooie groene bladeren, het heeft iets… feestelijks.

Teler: Dreer Nurseries
Ouders: probably N.alba var.rubra, N. candida and N. Laydekeri
Wortelstok: Marliac rizoom
Foto’s