Wolfgang Fleischer, Arbesthal, Oostenrijk, Europa
Een gezellige babbel met een Franse collega over een Oostenrijkse kweker in de mooie setting van Barcelona city. Zo gaat dat in onze branche en zo kwam ik ook met een missie naar huis. Een artikel schrijven over de mij toen nog onbekende Wolfgang Fleischer.
Spijtig genoeg ontdekte ik al snel dat Wolfgang Fleischer in 2014 was overleden. Het was dan ook niet evident om iemand te vinden die mij meer over deze man kon vertellen. Gelukkig kwam ik bij Christoph Fischer van Fichgreen terecht, die maar al te graag al mijn vragen beantwoordde.
Wolfgang zonder Anna
Wolfgang Fleischer werd geboren op 6 juni 1943 en studeerde geschiedenis en filosofie. Als student leerde hij de Oostenrijkse schrijver Heimito von Doderer kennen en werd al snel zijn secretaris.
Na de dood van Heimito in 1996, publiceerde Wolfgang zijn allereerste boek, dat natuurlijk een biografie van zijn vorige werkgever werd.
Hij werd een multitasker genoemd en daar was een goede reden voor. hij was een schrijver, vertaler, hij maakte documentaires, schreeft theaterstukken,….
Wolfgang heeft een tijdje in Italië gewoond en verbleef zelfs een hele poos in Latijns-Amerika. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij meerdere talen meester is. Hij kent Duits, Frans, Spaans, Engels en onderrichtte zelfs Oud-Grieks. Daarnaast leerde hij Arabisch en Russisch en als je dan toch bezig bent, waarom ook niet nog wat Latijn opfrissen. Maar natuurlijk zijn wij niet geïnteresseerd in zijn talenkennis, hoewel ik moet toegeven dat ik enorm onder de indruk ben.
Toen kwam Anna
Wij zijn vooral geïnteresseerd in zijn leven met zijn vrouw, Anna Dobler. Want zij is duidelijk degene die zijn interesse in vijvers heeft aangewakkerd. Ook al was hij zo veelzijdig, wanneer Anna bij hem was, noemde hij zichzelf graag een tuinier. We mogen dan ook gerust stellen dat Anna een grote invloed had op hem.
Na hun huwelijk, bouwden ze samen hun mooie huis met private zwemvijver in Arbesthal. Ze hadden blijkbaar de smaak onmiddellijk te pakken, want niet veel later startten ze met de kwekerij en hun bedrijfje in constructies van zwemvijvers. De daaropvolgende jaren, was dit ook hun belangrijkste bron van inkomsten.
Anna hield zich vooral bezig met het bouwen van vijvers en Wolfgang was gepassioneerd door de kwekerij. Samen ontwikkelden ze de principes voor het bouwen van natuurlijke zwemvijvers zonder pompen en filters.
In 2004, gaven ze hun meer dan 10 jaar ervaring door aan Christoph Fischer. Nu, 15 jaar later, heeft Christoph nog steeds een bedrijf in het bouwen van natuurlijke zwemvijvers, volledig gebaseerd op de principes die hij toen heeft geleerd.
Een man met een doel
Wolfgang Fleischer nam zijn job serieus. Dat weerspiegelde ook in het selecteren van de ouders voor zijn nieuwe variëteiten, het was geen louter amusement voor hem. Hij wou dan ook nieuwe, hoogwaardige waterlelies creëeren.
Zijn doel bij het veredelen was vooral om met iets nieuws op de markt te komen, iets totaal verschillend van alles wat er al te verkrijgen was.
Daarom was hij ook helemaal niet geïnteresseerd in de gemakkelijke en bekende ouders en ging hij op zoek naar grotere uitdagingen.
Zijn focus ging vooral naar kleine waterlelies die toch bloeirijk waren, zoals zijn Nymphaea Pannonia. Zijn ultieme doel was het maken van kleine gele waterlelies.
Hij kende geen middenweg
Waarom iets houden als het niet aan je eisen voldoet?
Hij was zeer rigoureus in het vernietigen van nieuwe variëteiten (waarschijnlijk meer dan 50 verschillende) die niet aan zijn hoge eisen voldeden. Er waren echter een paar uitzonderingen, zoals de Nymphaea Wolfgang Jöbstl. Ook al had deze dame een veel te grote bladspreiding, de perfectie vorm van de bloem, deed hem toch zwichten.
Hij was ook helemaal geen fan van de gekreukte bloemblaadjes (zoals N. Strawberry Milkshake), ook die stakkerds verdwenen op de composthoop.
Af en toe had hij een roze hybrid, dan vroeg hij zich af: “hoeveel roze waterlelies zijn er nodig?”
Die vraag beantwoordde hij onmiddellijk met: “Er zijn al te veel roze waterlelies, want ze zijn zo gemakkelijk te maken” en hop daar gingen ze, in de vuilnisbak.
Hij verkocht geen koivoedsel
Christoph Fischer mag hier even vertellen wat we daar mee bedoelen: ” op een dag, toen ik nog in de leer was in de kwekerij, stond er een groepje mensen aan de overkant van de straat. Ze leken iemand te zoeken.
Ik zei tegen Wolfgang dat er klanten waren en hij ging onmiddellijk naar hen toe. Het leek dat het goed klikte en dat ze een fijn gesprek hadden.
Toch zag ik ze zomaar vertrekken, terwijl Wolfgang terugkwam. Ik vroeg hem waarom de mensen niets hadden gekocht. Zijn antwoord was heel duidelijk: ‘ik verkoop geen koi eten”
Later hoorde ik dat ze vervanging zochten voor hun waterlelies die de koi’s hadden opgegeten. Wolfgang wou niet dat zijn geliefde waterlelies werden verorberd door een stel koi karpers en was dan ook niet van plan om hen iets te verkopen.”
Visionair
Blijkbaar had Wolfgang best enkele awards kunnen winnen, indien hij niet zo rigoureus had geselecteerd.
Wolfgang had af en toe waterlelies die heel wat weg hadden van de Nymphaea Wanvisa. Hij was ervan overtuigd dat deze door een virus waren besmet en vernietigde ze dan ook zonder pardon.
Hij had ook talloze keren getracht om een winterharde blauwe waterlelie te kweken. Uiteindelijk geraakte hij ervan overtuigd dat het onmogelijk was, het tegendeel is nochtans gebleken.
Wolfgang zijn grootste plezier aan het veredelen van waterlelies was dat hij ervan overtuigd was dat zijn creaties eindeloos plezier zouden geven aan de nieuwe eigenaars, ook als hij er niet meer zou zijn. Dit blijkt dan wel weer uitgekomen te zijn.
Hij was helemaal niet geïnteresseerd in persoonlijke roem en had ook niet de ambitie om om ter meest waterlelies op de markt te brengen.
Maar dan nog slaagde hij erin om meer dan 15 variëteiten te bewaren en verder te kweken.
- Nymphaea ‘Arbesthal’, genoemd naar de stad waar de kwekerij was gevestigd
- Nymphaea ‘Bertrand Russell’, genoemd naar de man die de Nobel prijs voor literatuur won in 1950
- Nymphaea ‘Carnuntum’, genoemd naar een stad in Oostenrijk
- Nymphaea ‘Etelka’, genoemd naar Wolfgang Fleischer’s mama
- Nymphaea ‘Helen Heinz’, genoemd naar de vrouw van een goede vriend van Wolfgang
- Nymphaea ‘Karuli’, genoemd naar Oostenrijkse Tuin TV presentator Karl Ploberger en zijn vrouw Uli
- Nymphaea ‘Mischu’, deze naam werd gekozen door een vriend van Wolfgang
- Nymphaea ‘Pannonia’, genoemd naar een regio in Oostenrijk, die ooit een provincie was van het Romeinse Rijk.
- Nymphaea ‘Peter Petrich’, genoemd naar de eigenaar van het zwemvijver bedrijf BioTop (Oostenrijk)
- Nymphaea ‘Richard Weixler’, genoemd naar een natuurlijke zwemvijver pionier in Oostenrijk
- Nymphaea ‘Rubin’
- Nymphaea ‘Sibirica’, deze waterlelie had rode bladeren en kon gerust wat vorst aan in een kleine container. Ze stopt ook met bloemen wanneer het te warm is.
- Nymphaea ‘Vaclav Havel’, genoemd naar de laatste president van Czechoslovakije en het is trouwens Wolfgang Fleischer’s favorietje
- Nymphaea ‘Wilfried Morawetz’, genoemd naar een goede vriend en botanicus
- Nymphaea ‘Wolfgang Fleischer’, genoemd door Margit Seeber, na Wolfgang’s dood
- Nymphaea ‘Wolfgang Jöbstl’, genoemd naar iemand die hem heeft geholpen bij het graven van enkele vijvers.
Heb je bij het lezen van dit artikel zin gekregen in het aankopen van enkele van deze dames, kan je Margit Seeber van Nymphea.eu contacteren, maar wij hebben natuurlijk ook enkele variëteiten in onze collectie.
Margit heeft ook enkele andere van zijn bloeirijke “dwerg” waterlelies in haar collectie, maar deze planten zich niet al te snel voort. Het is dan ook niet zeker of deze ooit op de markt zullen komen.
De waterlelies zijn te verkrijgen op https://nymphea.eu/nymphea-seerosen/ en werden ook gecatalogeerd in de Nymphea water lilies selection gepubliceerd op Amazon Kindle en Apple iTunes
Boeken:
- Das verleugnete Leben: Die Biographie des Heimito von Doderer
- Heimito von Doderer. Das Leben. Das Umfeld des Werks. In Fotos und Dokumentationen
- Der Schwimmteich im Garten: Anlage, Bepflanzung, Betreuung. Mit zahlreichen Bauanleitungen und detaillierten Pflanzenbeschreibung
- Schwimmteiche: Die besten Gestaltungsideen, die schönsten Anlagen