Waterlelies in het Zilvermeer te Mol in samenwerking met Navicula

Waterlelies zijn fantastisch mooi om te zien in elke waterpartij. Je ziet er net niet nog water-elfen op dansen. Deze schitterende collectie waterlelies werd geselecteerd door Agua.be.

Niet alleen zijn waterlelies mooi, ze hebben ook een nuttige functie. Ze bieden schaduw en verkoeling aan het waterleven. 

Door de toenemende wijziging van ons klimaat maken waterpartijen soms gekke bokkesprongen. Om de waterkwaliteit in het Zilvermeer nu al te bewaken werd besloten, samen met Navicula, een preventie plan te maken tegen verhitting. Deze collectie waterlelies maakt deel uit van deze bredere strategie. 

Geniet vooral van de bloemen maar weet dat ze nuttig zijn voor de hele vijver.

Tip: wil je zelf een waterlelie thuis, maar heb je geen vijver. Geen probleem, zelfs in een kleine ton kun je al leuke dingen doen. Lees hier hoe je zelf een klein terrasvijvertje met waterlelie aanlegt.

Hieronder de volledige lijst van 50 verschillende waterlelies die u kan bewonderen in het Zilvermeer te Mol.

Waterlelies op 40 cm diepte

Nymphaea Berit Strawn

Nymphaea Berit Strawn

De allereerste waterlelie die we uitkozen was deze kleine, roze waterlelie met een prachtig gevlekt blad. Dat is het grote voordeel bij deze variëteiten, voor je bloemen hebt, kan je al genieten van de prachtig gekleurde bladeren. Dit leek ons dus al een goede start voor het nieuwe seizoen.

Deze waterlelie werd in 1993 veredeld door Dr. Robert Kirk Strawn uit Texas, USA.

Deze waterlelie staat op plaats nr 50.

Nymphaea Crimson Red

Nymphaea Crimson Red

Wanneer we niet veel diepte kunnen benutten, dan is deze topper altijd van de partij.
Deze donkerrode waterlelie met felgroen blad is een streling voor het oog. Je zal maar zelden één enkele bloem zien, maar meestal een hele kolonie.

Er is maar weinig geweten over de herkomst van deze waterlelie.

Deze waterlelie staat op plaats nr 49.

Nymphaea Ellisiana

Nymphaea Ellisiana

Een klassieker onder de kleine waterlelies, deze Nymphaea Ellisiana. Ze heeft een mooi blad dat verkleurd van donker bruin naar groen. De bloemen zonnen graag zachtjes op het water.

Dit kleintje werd in 1896 veredeld door Joseph Bory Latour-Marliac uit Frankrijk, Europa. Ze werd genoemd naar één van zijn beste klanten, als cadeau. Deze waterlelie is dus meer dan 125 jaar oud.

Deze waterlelie staat op plaats nr 48.

Nymphaea Froebeli

Nymphaea Froebeli

Deze rode waterlelie is zeer uniek. Ze is eigenlijk de enige waterlelie die écht kelkvormig is. Ze voelt zich ook wel speciaal, want de bloemen staan graag enkele centimeters boven de bladeren uit te pronken.

Daarnaast is het de enige waterlelie die veredeld werd in Zwitserland, Europa door een zekere Otto Froebel in 1898.

Deze waterlelie staat op plaats nr 47.

Nymphaea Hazorea Dagan White

Nymphaea Hazorea Dagan White

Een kleine witte waterlelie met talrijke smalle bloemblaadjes die de bloem een impressionante look geven. Het blad van deze waterlelie is prachtig donkerbruin met groene vlekken. De kans dat je deze bloem zomaar voorbij loopt is klein.

Ze is ontstaan op een speciale plek, namelijk in een kibbutz in Israël, Azië dus en dit in het jaar 2001

Deze waterlelie staat op plaats nr 46.

Nymphaea Jerusalem Dawn

Nymphaea Jerusalem Dawn

Deze waterlelie wordt gekenmerkt door haar zeer eenvoudige vorm. Ze zal eerst lichtroze openen en later witter worden. De bloem heeft een lichte, maar aangename geur. Ze kan vrij goed tegen de schaduw.

Ook deze komt uit de Kibbutz in Israël en werd daar veredeld in 2004. Het is dus de jongste van de kleine waterlelies in deze collectie.

Deze waterlelie staat op plaats nr 45.

Nymphaea Michael Berthold

Nymphaea Michael Berthold

Een stervormige witte bloem, met roze blos en tippen. De enige met deze kleurcombinatie onder de kleine waterlelies. Ook deze staat graag een beetje boven het wateroppervlak uit.
Het is een zaailing van een plant die u hier ook kan bewonderen, een kleine tip, deze staat op 80 cm diep. Benieuwd of u ze herkent…

Ze werd veredeld in Duitsland, Europa in 1997 door Franz Berthold.

Deze waterlelie staat op plaats nr 17.

Nymphaea Perry's Baby Red

Nymphaea Perry’s Baby Red

Deze prachtige kopvormige waterlelies is de grootste onder de kleine waterlelies in deze collectie. Ze mag echter niet ontbreken want het is een opvallende en goed bloeiende soort.

De Perry’s Baby Red, werd natuurlijk veredeld door Perry Dean Slocum, North Carolina, USA.
Ze kreeg deze naam in 1989. We vinden het niet echt een mini waterlelie, maar denken dat het eerder een “American size” mini is. Ze won in 2001 Best Dwarf – Small Hardy Waterlily in de 2001 Waterlily Competition.

Deze waterlelie staat op plaats nr 19.

Nymphaea Starbright

Nymphaea Starbright

Ofwel vind je ze prachtig ofwel hou je er niet van, maar deze waterlelie roept bij iedereen wel iets op. Ze heeft een stervormige bloem met roze kelkbladen en witte bloembladen. De bloemen staan altijd graag in groep en liefst hoog boven hun bladeren uit.
De ovale bladeren zelf zijn ook prachtig met hun donkere kleur.

Deze waterlelies stamt uit 1997 en werd gecreëerd door Dr. Robert Kirk Strawn in Texas, USA.

Deze waterlelie staat op plaats nr 21.

Nymphaea Snow Princess

Nymphaea Snow Princess

Gewoon , klassiek wit mag natuurlijk niet ontbreken. Deze waterlelie is een goede bloeier en groeier en zal dan ook een aanwinst zijn in de collectie van het Zilvermeer. Ze is dan ook één van de twee prinsesjes in het meer. We zijn nieuwsgierig of je de andere vindt…

Ze werd veredeld in 1998 door een zekere Stewart Maiden. Ook deze heeft een prijs gevonden in 2002 Best Dwarf-Small Hardy Waterlily.

Deze waterlelie staat op plaats nr 23.

Waterlelies op 60 cm diepte

Nymphaea 47 petals

De allereerste met deze prachtige felroze kleur die we hier nog een paar keer zullen vernoemen.
Soms moet je als veredelaar niet te ver gaan zoeken bij het uitkiezen van een naam, gewoon even het aantal bloemblaadjes tellen kan al voldoende zijn.
Deze waterlelie houdt van de zon en zal dan ook met al haar bloemblaadjes zo hoog mogelijk proberen te staan. Hoe meer zon, hoe intenser de kleur van de bloem zal zijn.

Deze waterlelie staat op plaats nr 11.

Nymphaea Almost Black

Nymphaea Almost Black

Deze waterlelie verdient hier een plaatsje omdat het de eerste kruising van een winterharde met tropische waterlelie zou zijn, met als doel een winterharde paarse waterlelie op de markt te brengen. Het zou tot in 2007 duren, eer dit echt lukt, maar dit was dus de eerste poging.

Een jaar later zou dan de Nymphaea Black Princess volgen. Beiden werden veredeld door niemand minder dan Perry Dean Slocum uit North Carolina, USA.

Deze waterlelie staat op plaats nr 25.

Nymphaea Black Princess

Nymphaea Black Princess

Het is gewoon onmogelijk om een collectie samen te stellen zonder deze topper. Deze wel heel donkerrode waterlelie staat ook graag wat boven haar groene bladeren uit. Ze houdt wel van de zon, maar opgelet, wanneer het heel warm is, zullen de buitenste bloemblaadjes letterlijk verkolen…

De Nymphaea Black Princess werd veredeld in 1995 door Perry Dean Slocum uit North Carolina, USA.

Deze waterlelie staat op plaats nr 9.

Nymphaea Colorado

Nymphaea Colorado

Ook deze waterlelie zullen we altijd toevoegen aan een collectie. Het is zo een goede bloeier, dat het zonde zou zijn om ze achterwege te laten. Deze kleur wordt oranje of koper genoemd bij de waterlelies. Dit heeft vooral met hun herkomst te maken.
Een typisch kenmerk hiervan zijn ook de mooi gevlekte bladeren.
Iets heel bijzonders aan deze waterlelie is dat ze af en toe levendbarend is. Waarschijnlijk schrik je hier van en geloof je het zelfs niet.
Alleen door regelmatig eens langs te komen, zal je dit mooie wonder mogen aanschouwen…

Ook weer een pareltje veredeld in 1994 door niemand minder dan Dr. Robert Kirk Strawn uit Texas, USA.

Deze waterlelie staat op plaats nr 27.

Nymphaea Dallas

Nymphaea Dallas

Misschien niet de meest opvallende uit de collectie, maar toch ook de moeite waard. De mooie felroze bloemen zullen in elk geval met de aandacht gaan lopen. Deze waterlelie is enorm zaaddragend en het zou dus wel kunnen dat er na enkele jaren een hele familie van gelijkaardige bloemen zal staan pronken.

De naam zegt het natuurlijk zelf, deze waterlelie komt uit Dallas, Texas en werd veredeld in 1991. Misschien was het wel een ode aan de gelijknamige soap die er in 1991 mee ophield…

Deze waterlelie staat op plaats nr 29.

Nymphaea Denver

Nymphaea Denver

Na al die uitgesproken kleuren, nog eens een plaatsje voor een witte of toch niet? Deze waterlelie is eerder lichtgeel en heeft een licht bruin gevlekt blad. Het is een vrij kleine bloem met veel bloemblaadjes, waardoor ze een vol effect geeft. De enige waterlelie met deze kleurencombinatie van bloem en blad en dus zeker een plaatsje in het Zilvermeer verdiend.

Na Dallas, is Denver natuurlijk ook vanzelfsprekend. we vermoeden dat deze waterlelie naar de plaats Denver werd genoemd, door Dr. Robert Kirk Strawn in 1997. Of zou deze waterlelie genoemd zijn naar John Denver die in 1997 overleed?

Deze waterlelie staat op plaats nr 31.

Nymphaea Gonnère

Nymphaea Gonnère

Een winnaar op elk gebied, deze wondermooie Gonnère. Het is een prachtige sneeuwwitte bloem met meer dan 50 bloemblaadjes. De bloemen zonnen graag naast elkaar op het water. Ze rusten dan ook lekker uit tussen de grasgroene bladeren.

Deze waterlelie werd door niemand minder dan Joseph Bory Latour-Marliac gecreëerd in 1914 op zijn domein in Temple sur Lot, Frankrijk.

Deze waterlelie staat op plaats nr 7.

Nymphaea Granat

Nymphaea Granat

Die kleur, geef nu toe… Een zeer mooie donkerrode waterlelie afgewerkt met een felgeel hartje dat onmiddellijk de aandacht trekt. De bloemen vertoeven graag tussen de bruin-groen gekleurde bladeren waardoor ze een mooie geheel vormen.

Ze werd ontdekt door Friedrich Schmiedl in 1952 en is één van de twee Oostenrijkse waterlelies in het Zilvermeer. Welke zou de andere zijn?

Deze waterlelie staat op plaats nr 33.

Nymphaea Hermine

Nymphaea Hermine

De meest verkochte waterlelie ooit en dus onmisbaar. Dit heeft ze natuurlijk te danken aan haar eenvoudige en elegante helder witte bloem die mooi in contrast staat met de grasgroene bladeren.
Deze waterlelie blijft relatief compact en is dan ook heel geliefd bij de tuinarchitecten.

Volgens sommige bronnen zou ze dateren uit 1880, andere beweren 1910. In elk geval werd ze veredeld door Joseph Bory Latour-Marliac uit Frankrijk.

Deze waterlelie staat op plaats nr 5.

Nymphaea Pink Sensation

Nymphaea Pink Sensation

Soms moeten de bloemen niet spectaculair zijn, maar gewoon betrouwbaar. Dat is deze Pink Sensation zeker en vast. Altijd één van de eerste om te bloeien elk seizoen en er gaat geen week voorbij zonder nieuwe bloem. Het leek ons dan ook een logische keuze om het Zilvermeer op te vrolijken.

Deze werd reeds in 1947 ontdekt door Perry Dean Slocum uit North Carolina, USA.

Deze waterlelie staat op plaats nr 35.

Nymphaea Queen Cup

Deze waterlelie zit nog niet in onze officiële collectie, maar we vinden wel dat ze hier een plaatsje verdiend. Ze heeft de typische Marliac kleur, maar met zo’n mooie brede bloemblaadjes dat ze onmiddellijk de aandacht trekt. Deze mooie kopvormige bloemen liggen steeds netjes tussen de groen bladeren.

Er is helemaal niets geweten over haar herkomst, maar dat maakt haar niet minder mooi.

Deze waterlelie staat op plaats nr 37.

Nymphaea Séverine’s Choice

Deze waterlelie krijgt een plaatsje omwille van haar naam. Het is niet ongewoon om een waterlelie te vernoemen naar een vriend, partner,… Deze waterlelie is de enige waterlelie die vernoemd werd naar een Belgische persoon en ze kan dan ook niet ontbreken.
Het is een mooie, delicaat roze waterlelie die toch graag een beetje met de aandacht wil gaan lopen, door wat boven het wateroppervlak uit te steken. Ze is gek op de zon en de roze kleur zal intenser worden naargelang de zonuren. Dit is dan ook één van de twee waterlelies met een Belgisch kantje in deze collectie. Welke zou de andere zijn?

Deze waterlelie uit 2016 is dus nog een jong veulen en werd in Italië gecreëerd door Gianluca Bonomo.

Deze waterlelie staat op plaats nr 15.

Nymphaea Thongsup

Nymphaea Thongsup

Wat een prachtige, relatief nieuwe variëteit. Deze waterlelie heeft een mooie gele bloem die graag wat boven haar bladeren uit pronkt.
Logisch ook, want tussen de bladeren zou ze misschien toch wat verbleken. Deze zijn namelijk spectaculair. In het begin van het seizoen zijn deze namelijk donkerbruin met een groene stip in het midden. Naargelang het seizoen zullen ze groener worden, maar de mooie donkere vlekken blijven.

Eindelijk de eerste uit Thailand in deze collectie. Het land waarin de mooiste waterlelies terug te vinden zijn. Deze werd veredeld door Mahapathum Nursery in 2014.

Deze waterlelie staat op plaats nr 39.

Nymphaea Whisper

Nymphaea Whisper

Daar is ze dan, onze op en top Belgische waterlelie. Deze waterlelie is misschien niet zo spectaculair qua kleur en vorm, maar wat een top prestaties elk jaar opnieuw. Dit is gewoon een hele goede bloeier en mocht zeker niet ontbreken.

Daarnaast werd ze veredeld door onze enige echte Belgische veredelaar, Pol Detienne in 1996.

Deze waterlelie staat op plaats nr 13.

Nymphaea Wow

Ja, zo heet ze, eenvoudig en duidelijk. Ze werd zo genoemd omdat de bezoekers aan de kwekerij steevast Wow! riepen wanneer ze haar zagen. Deze felroze bloem heeft een prachtige oranje dot in het centrum die haar zeer uniek maakt. Zeker de moeite dus om even bij stil te staan. Het is een goede bloeier die relatief compact blijft.

Ze is veredeld door Perry Dean Slocum in 1990 in North Carolina, USA.

Deze waterlelie staat op plaats nr 41.

Waterlelies op 80 cm diepte

Nymphaea Albatros 1910

Nymphaea Albatros

De grotere zus van de Nymphaea Hermine, die we hier al vernoemd hebben. De naam is niet voor niets gekozen, deze waterlelie neemt echt wel plaats in beslag, net zoals de albatros met zijn spanwijdte van meer dan 175 cm. Deze waterlelie maakt enorm veel blad aan en is dan ook ideaal als schuilplaats voor vissen.

Ze werd veredeld door de Fransman Joseph Bory Latour-Marliac in 1910.

Deze waterlelie staat op plaats nr 40.

Nymphaea candidissima Rosea

Nymphaea Candidissima Rosea

Waarschijnlijk de waterlelie zoals de meeste mensen ze zich voorstellen. Zachtroze kelkbladen, witte bloembladen en dan een felgeel hartje om het af te werken. Een klassieker op en top en eentje die ook nog eens goed groeit en bloeit.

Deze werd ontdekt en benoemd in 1884.

Deze waterlelie staat op plaats nr 3.

Nymphaea David

Nymphaea David

Een waterlelie die verandert van kleur, afhankelijk van de intensiteit van de zonnestralen. Wil je graag de verschillende kleuren zien, dan zal je regelmatig eens moeten terug komen. Ze kan lichtgeel zijn, maar soms bijna rood. Een goede waterlelie voor wie niet goed kan beslissen welke kleur ze willen 😉
Ze doet het goed op verschillende dieptes en kon daarom zeker haar plekje veroveren tussen al die andere.

Deze waterlelie dateert uit het jaar 1993 en komt uit Frankrijk.

Deze waterlelie staat op plaats nr 30.

Nymphaea Fritz Junge

Nymphaea Fritz Junge

De mini versie van deze waterlelie hebben we al vernoemd. Weet je nog welke? Deze showtopper zorgt elke keer weer voor prachtige reflecties op het wateroppervlak. De stervormige bloem heeft een donkerroze kern met bloemblaadjes die helemaal wit zijn aan de tippen. Het is een fantastische snijbloem en geurt ook best goed.

Deze werd veredeld in 1975 in Duitsland door Stauden Junge.

Deze waterlelie staat op plaats nr 26.

Nymphaea Madama Maurice Laydeker

Nymphaea Madame Maurice Laydeker

Deze waterlelie valt steeds op wanneer ze in bloei staat. Het contrast van de helderwitte buitenste bloemblaadjes met de donkerroze binnenste, is een streling voor het oog. De bloemen drijven tussen de mooie groene bladeren en volgen elkaar steevast op.

Deze waterlelie werd veredeld in Frankrijk, Temple sur Lot in 1936.

Deze waterlelie staat op plaats nr 1.

Nymphaea Madame Wilfron Gonnère

Nymphaea Madame Wilfron Gonnère

Ze wordt heel eenvoudig omschreven als de roze Gonnère en dat klopt ook wel. 10 jaar na de klassieke witte, kwam deze op de markt. Niet alleen de kleur is verschillend, maar ook de bloei en groei. Deze gaat een pak harder dan de gewone Gonnère.

Natuurlijk is ze afkomstig uit de Latour-Marliac Nurseries in Frankrijk.

Deze waterlelie staat op plaats nr 36.

Nymphaea Marliacea Albida

Nymphaea Marliacea Albida

Dit is zo’n waterlelie waarbij de naam alles verklapt. Deze waterlelie kreeg de naam van haar veredelaar maar dan met een Latijnse twist.
Het is ook duidelijk aan de naam te zien, dat het een witte is. In deze tijd niet zo speciaal, maar toen ze op de markt kwam, was ze heel vernieuwend en daarom verdient ze hier ook een plaatsje.

Ze werd veredeld door Joseph Bory Latour-Marliac in 1879.

Deze waterlelie staat op plaats nr 43.

Nymphaea Miss Siam

Nymphaea Miss Siam

Deze Thaise waterlelie kon absoluut niet ontbreken, ook de moeder en vader staan hier in het lijstje… Weet jij wie ze zijn?
De mama stond een beetje hoger, namelijk de Nymphaea Mayla, de papa staat hier eentje onder, de Nymphaea Perry’s Fire Opal genaamd.
Deze prachtige plant is een zeer goede bloeier en groeier en de felroze bloemen zullen altijd met alle aandacht gaan lopen.

Ze werd veredeld door niemand minder dan Pairat Songpanich in 2003. 4 jaar later zou hij de eerste zijn die een winterharde paarse waterlelie op de markt brengt. Deze prachtige Miss won de verkiezing in 2007als Best New Hardy Waterlily.

Deze waterlelie staat op plaats nr 24.

Numphaea Newton

Nymphaea Newton

In deze kleur is er niet zo veel keuze wanneer je planten wilt die tegen wat diepte kunnen. Daarom moest deze mooie Newton er absoluut bij zijn. Het is zo’n rode variant met een grasgroen blad en zo zijn er niet enorm veel. Qua vorm, valt ze ook enorm op, ze komt bijna helemaal open dicht tegen het wateroppervlak, dit noemen we schaalvormig. En heb je die enorm lange meeldraden al gezien?

Deze is afkomstig uit dezelfde kweekvijver als de Gonnère en ze zijn ook allebei al meer dan 100 jaar oud.

Deze waterlelie staat op plaats nr 34.

Nymphaea Perry's Fire Opal

Nymphaea Perry’s Fire Opal

Het is een wonder dat er in deze lijst maar twee waterlelies met de naam Perry voorkomen. We hebben dan ook zwaar moeten selecteren, maar deze kan je niet negeren. Absoluut één van zijn beste creaties, een prachtige kleur en een zeer goede bloeier. Daarnaast was deze ook de papa van een andere in deze lijst, weet je nog welke?

Deze waterlelie werd veredeld door Perry Dean Slocum uit North Carolina in het jaar 1987.

Deze waterlelie staat op plaats nr 22.

Nymphaea Siam Sunset

Nymphaea Siam Sunset

De naam verklapt alweer wie de veredelaar van deze waterlelie is. Pairat Songpanich gebruikt altijd de naam Siam, zoals Thailand vroeger heette. Weet je nog hoe de andere waterlelie in het Zilvermeer noemt die ook door Pairat op de markt werd gebracht? We denken dat deze waterlelie veel mensen zal doen stilstaan, de bloemen staan gemakkelijk boven de bladeren uit en lijken wel licht te geven.

Ontstaan in Thailand in het jaar 2014.

Deze waterlelie staat op plaats nr 32.

Nymphaea Sirius

Het prachtige aan deze plant is misschien niet de bloem, maar de het blad. Deze waterlelie brengt namelijk reeds kleur in de vijver vooraleer er nog maar sprake kan zijn van bloemen. De Sirius begint altijd met prachtige donkere bruinrode bladeren met groene vlekken. De stervormige rode bloem is gewoon een extra bonus.

Deze waterlelie staat op plaats nr 38.

Nymphaea Snowflake

Nymphaea Snowflake

Ook al zit er reeds een dubbele witte waterlelie in deze collectie, de Snowflake verdient zeker haar plaatsje. Ze heeft prachtige hagelwitte, grote bloemen die mooi boven de grote groene bladeren uitsteken.

Deze waterlelie dateert van 2011 en werd veredeld door niemand minder dan Tony Moore uit Ohio, USA.

Deze waterlelie staat op plaats nr 28.

Nymphaea Sunfire

Nog maar een 10-tal jaar op de markt, maar al een absolute blijver deze Nymphaea Sunfire.
De bloemen worden enorm groot en lijken wel licht te geven vanbinnen. Dat komt natuurlijk door de felgele meeldraden en middelste bloemblaadjes, omringd door veelvuldige roze bloemblaadjes. De bloem staat graag enkele centimeters boven haar enorme bladeren uit.

Veredeld door een bekende onder de veredelaars, namelijk Mike Giles. De enige is deze collectie, maar het hadden er een pak meer kunnen zijn.

Deze waterlelie staat op plaats nr 20.

Nymphaea White Sensation

Nymphaea White Sensation

Witte waterlelies zijn nog steeds de meest geliefde waterlelies op de markt. Maar ook daar, zijn zoveel verschillende vormen en groottes. Dat bewijst deze mooie White Sensation ten volle.
Ze heeft prachtige helderwitte stervormige, volle bloemen die graag naast elkaar vertoeven.
De bladeren zijn mooi groen, zoals meestal het geval is bij witte waterellies.
Er zit trouwens nog een sensationele waterlelie in deze collectie, weet jij waar?

Natuurlijk weer een creatie van Perry Dean Slocum uit North Carolina, USA.

Deze waterlelie staat op plaats nr 18.

Nymphaea Zores

Nymphaea Zores

Een zeer aparte waterlelie deze Nymphaea Zores. Dit is de enige in deze collectie met rood-oranje meeldraden. De drie kleuren van de bloem (geel hartje, rode meeldraden en en felroze bloemblaadjes) zijn een unieke combinatie. Wanneer ze in bloei staat, zal ze reeds van ver met de aandacht gaan lopen. Maar je bent wel al haar mama tegengekomen, nog zo eentje die je Wow doet roepen 😉

De enige in deze collectie van Dieter Bechthold, een Duitse. Deze waterlelie is net 20 jaar geworden in 2022.

Deze waterlelie staat op plaats nr 2.

Waterlelies op 100 cm diepte

Nymphaea Gladstoniana

Nymphaea Gladstoniana

1 meter diepte is niet geschikt voor veel variëteiten, maar we hebben toch 9 toppers gevonden. Waaronder natuurlijk deze alomgekende, klassieke witte Gladstoniana.
Het is een prachtige grote witte bloem met een grasgroen blad. Waarschijnlijk de waterlelie waarover men in sprookjes praat.

Klassiek op vele fronten, ze dateert uit 1897, ouder dan iedereen die hier dus rondloopt…

Deze waterlelie staat op plaats nr 6.

Nymphaea Gold Medal

Nymphaea Gold Medal

Gelukkig worden we niet beperkt tot enkel wit. Maar ook deze gele waterlelie, die haar naam echt niet gestolen heeft, doet het goed op 100 cm diepte. Een lichtgele dubbele bloem met een typisch groen blad met kastanjekleurige vlekken.
De kelkbladen hebben veelal een lichtroze touch, waardoor het geel nog beter tot zijn recht komt.

Ze komt uit North Carolina en werd veredeld door Perry Dean Slocum in 1991.

Deze waterlelie staat op plaats nr 12.

Nymphaea Mangkala Ubol

Nymphaea Mangkala Ubol

Eén van de eerste waterlelies om elk jaar tot bloei te komen. Een prachtige Thaise geel-roze waterlelie. Meestal drijven de bloemen zachtjes op het water, maar ze willen ook al eens enkele centimeters boven hun bladeren uitsteken.Het zijn vrij grote bloemen en de bladeren zijn prachtig gevlekt.

Deze waterlelies is van niemand minder dan Dr. Nopchai Chansilpa. Ze werd vernoemd naar de universiteit waar hij al jaren baanbrekend werk verricht. Ze won in 2004 de IWGS New Waterlily Competition in de categorie Best Hardy Waterlily.

Deze waterlelie staat op plaats nr 44.

Nymphaea Mayla

Nymphaea Mayla

Deze waterlelie is een prachtige mengeling van verschillende werelden. Ze brengt de belangrijkste landen in de geschiedenis van de waterlelies samen. Een Amerikaanse mama en Franse papa, zelf werd ze veredeld in Thailand. Onnodig dus om te zeggen dat dit een fantastische waterlelie is, die alle eigenschappen heeft die nodig zijn voor een goede waterlelie . Ze heeft felroze, grote stervormige bloemen die af en toe graag wat boven het wateroppervlak uit staan.

Het is geen wonder dat deze op haar beurt weer veel wordt gebruikt als moeder voor nieuwe kruisingen.

Deze waterlelie staat op plaats nr 10.

Nymphaea Norma Gedye

Nymphaea Norma Gedye

We willen deze collectie zo gevarieerd mogelijk maken en daarom ook dat deze zeker in het lijstje thuis hoort. De enige Australische waterlelie op het lijstje. Een grote kopvormige roze bloem die zont tussen de grasgroene bladeren.
Deze waterlelie neemt heel wat plaats in beslag, zoals de meeste die op 1 meter diepte kunnen groeien en bloeien.

Deze werd veredeld door Laurence Gedye in 1972, 50 jaar oud dus nu!

Deze waterlelie staat op plaats nr 16.

Nymphaea Pöstlingberg

Nymphaea Pöstlingberg

Dit is de tweede waterlelie in de rij die uit Oostenrijk afkomstig is. Weet u welke nog?
In het totaal zijn er meer dan 9 landen in deze collectie vertegenwoordigd, misschien een goede oefening om ze nog eens allemaal op te noemen…
Deze waterlelie is ontstaan, hoe kan het ook anders, aan de voet van de Oostenrijkse Pöstlingberg. Om tegen zo’n berg op te kunnen, moet je natuurlijk een sterke plant zijn en dat is deze zeker.

Deze waterlelie staat op plaats nr 4.

Nymphaea Rasmitara

Nymphaea Rasmitara

Ook weer een creatie van Dr. Nopchai Chansilpa, net zoals de Mangkala Ubol. Dit is een even goede groeier en bloeier, maar dan eerder een stervormige bloem. Ook deze staat graag wat boven het wateroppervlak uit. Ook weer zeer geschikt als snijbloem en ze ruikt heerlijk, maar opgelet niet te dicht bij het water komen natuurlijk.

Dr. Nopchai Chansilpa heeft deze mooie Thaise waterlelie veredeld in het jaar 2011.

Deze waterlelie staat op plaats nr 42.

Nymphaea Sunny Pink

Nymphaea Sunny Pink

De beste waterlelie voor diepere vijvers volgens ons toch. Ze heeft een opvallende bloem, zowel in kleur als grootte en heeft ook nog eens voldoende ruimte nodig. Daarom ook dat we haar absoluut hier in deze vijver wilden plaatsen.
We denken dat ze één van de grootste aandachtstrekkers van de hele collectie zal zijn.

Ze stamt uit Dallas, USA en werd veredeld in 1997 door Dr. Robert Kirk Strawn.

Deze waterlelie staat op plaats nr 8.

Nymphaea Virginalis

Nymphaea Virginalis

Geen betere plant om mee af te sluiten dan deze onschuldige, witte dame. De Nymphaea Virginalis is een sneeuwwitte grote waterlelie net zoals de Pöstlingberg en Gladstoniana, maar dan van Franse makelij.

Ze werd gecultiveerd door Joseph Bory Latour-Marliac, meer dan 100 jaar geleden.

Deze waterlelie staat op plaats nr 14.