Waterlelie Perry’s Fire Opal


Eén van de eerste kruisingen tussen een winterharde en een tropische waterlelie, zou deze Perry’s Fire Opal zijn. Zoals u wel weet wordt nu, sinds de komst van de blauwe winterharde waterlelies, beweerd dat dit geen ISG is.

Nymphaea Perry’s Fire Opal en de hoge verwachtingen…

DSC_4054

We kunnen het aan Perry niet meer vragen, maar het staat wel vast dat er in 1987 nog geen enkele waterlelie was met een dergelijke heldere, felle kleur.  Als ik op zoek ga  naar een nieuwe aanwinst, dan probeer ik toch altijd de geschiedenis van de plant te achterhalen.  Deze Nymphaea Perry’s Fire Opal was het resultaat van de 2de keer dat Perry een winterharde met een tropische waterlelie kruiste.  Het geeft toch zo zijn verwachtingen.  De eerste werd een witte, de tweede werd deze, op naar de site van Perry’s Water Gardens en bestellen maar.  Het blijft zo, een plant die een lange reis maakt, die heeft wat tijd nodig om te recupereren. Daarbij nog eens rekening houdend met een odorata rizoom, de verwachting voor 2009 was dus niet zo hoog.

Nymphaea Perry’s Fire Opal die soms toch worden ingelost

DSC_8496

En toch, deze Nymphaea Perry’s Fire Opal, geeft de theorie het nakijken. Gezellig kwamen de knopjes piepen.  Ja, meerdere, voor één enkele bloem zal ze zich niet moe maken.  Het is een ideale plant voor kleinere vijvers, ze geeft veel bloemen, geen al te groot blad en ze doet het prima op een diepte tussen -60 cm en – 80 cm.  Ze deed me op foto wel wat denken aan de Nymphaea James Brydon, maar één keer in het écht gezien maak je deze vergelijking niet meer.  Hoewel, het zijn allebei goede bloeiers.   Ook de kopvorm van de bloem zou je kunnen vergelijken, maar deze Nymphaea  Perry’s Fire Opal heeft bijna het dubbele aan bloemblaadjes, zo’n 40 à  50 felroze blaadjes zijn het.  Daarnaast zijn de bloemblaadjes ook wat meer afgerond en de kleur is natuurlijk helemaal anders.  De natuurlijke glans van haar moeder de Nymphaea Peter Slocum heeft deze mooie dame mooi grfd.  De bladeren zijn mooi rond en worden mooi effen groen.  Hier nog wat foto’s.

TelerPerry D. Slocum
Ouders: Nymphaea Peter Slocum x Nymphaea Director George T. Moore
Wortelstok: odorata rizoom