Nymphaea Wanvisa 2009


Zo is er maar één, elke bloem ziet er weer wat anders uit bij deze Nymphaea Wanvisa.

Nymphaea Wanvisa: de bloem

DSC_4629 Nymphaea Wanvisa
Nymphaea Wanvisa

De bloem is zeer opmerkelijk. Ze wordt zo’n 12 à 15 cm groot en is overwegend rood-oranje. Of misschien eerder roze?
Ze staat heel graag boven het wateroppervlak uit. Naast de rood-oranje ondertoon heeft ze meestal ook enkele lichtgele vlekjes, soms zelfs hele strepen. Die gele kleur verraadt natuurlijk haar afkomst.
Af en toe is er een bloem helemaal geel of half oraje, half geel.  Bij deze waterlelie kan het allemaal.
Ze heeft geen specifieke geur, maar wordt af en toe toch als snijbloem gebruikt.  Het is natuurlijk een heel opvallende waterlelie.

Nymphaea Wanvisa: de plant

DSC_3828 Nymphaea Wanvisa
Nymphaea Wanvisa

Ook het blad is zeer opmerkelijk, het heeft een roodbruine kleur met groene vlekken. Wanneer het ouder wordt zal het groener worden, maar de vlekken blijven natuurlijk. Het blad wordt gemakkelijk zo’n 20 cm groot en is mooi rond met meestal een open sinus.

De plant heeft een bladspreiding tussen de 120 en 150 cm. Je kan haar planten tussen de 20 en 80 cm diep.  Het is een waterlelie die zich in elke vijver zal thuisvoelen. Deze waterlelie kaapte in 2010 de IWGS prijs voor beste waterlelie weg, begrijpelijk.

De mening van Agua

We kunnen ze alleen maar aanraden, het is zo een mooie aparte plant.  Niet alleen de bloem vinden we wondermooi ook het blad mag er best wel zijn.  Het is een rijkbloeiende plant die ook vrij veel blad geeft.