Nymphaea Robinsonii 1895


Een prachtige oranje variëteit, deze Nymphaea Robinsonii.

Nymphaea Robinsonii : de bloem

DSC_4034 Nymphaea Robinsonii
Nymphaea Robinsonii

De bloem van deze waterlelie is oranje-rood. Ze wordt ongeveer 11 cm groot en is in de kern eerder kopvormig , maar naar de buitenzijde toe stervormig.
Het is een eenvoudige bloem met zo’n 24 à 27 bloemblaadjes.
Ze heeft een lichte geur, maar is zeker niet bruikbaar als snijbloem. De bloem wordt donkerder naargelang ze ouder wordt.
Ze zont zachtjes op het water.

Nymphaea Robinsonii : de plant

Nymphaea Robinsonii
Nymphaea Robinsonii

Vooral het sterk gevlekte blad is een streling voor het oog. Het ovale blad heeft diep rode en paarse vlekken en spikkeltjes. Naar het einde van de zomer toe zal de intensiteit van de baldkleur afnemen.  Het blad is licht ovaal en wordt tot 20 cm groot.

De plant heeft een bladspreiding van 120 tot 150 cm.  Je moet haar op een diepte tussen de 20 en 80 m.  Het is een ideale plant voor kleinere en middelgrote vijvers.  Ze zou gevoelig zijn voor wortelrot, maar daar hebben wij nog niets van gemerkt.

De mening van Agua

Deze waterlelie is een zeer mooie variëteit, haar uitzonderlijke kleur en vorm heeft ze ook mee. Ze heeft altijd even tijd nodig om zich ten volle te kunnen ontwikkelen en goed te gaan bloeien.  Het is een ideale plant voor kleine vijvers en tonnetjes.