Nymphaea Purple Fantasy 2012


Deze waterlelie is één van de eerste Amerikaanse ISG’s op de markt en dat hebben we natuurlijk te danken aan Florida Aquatic Nurseries, Brandon McLane in het bijzonder.

Nymphaea Purple Fantasy: de bloem

Nymphaea Purple Fantasy
Nymphaea Purple Fantasy

De bloem van deze waterlelies heeft een prachtige paarse kleur, ongezien bij winterharde waterlelies.  Ze won dan ook terecht de prijs voor beste ISG in 2013.
De bloemen zijn ster-schaalvormig .  De bloemblaadjes zijn zoals bij de meeste ISG’s licht gekreukeld en krullen naar binnen.  De meeldraden zijn prachtig paars.
De bloemen worden zo’n 10 cm groot en staan graag enkele centimeters (tot 15cm) boven de bladeren uit. Volgens Brandon zouden ze 14 à 16 c groot worden, maar dat zal dan vooral in Florida zijn.
Ze zijn spijtig genoeg niet geschikt als snijbloemen, maar ze hebben wel een aangename zoete geur.

Nymphaea Purple Fantasy: de plant

DSC_7493
Nymphaea Purple Fantasy

Het blad van deze dame is ovaal en heeft een wijd open sinus.  De bladeren zijn eerst roodbruin en worden later donkergroen.  Het is opvallend dat de bladeren niet altijd mooi zijn gevormd.

De plant neemt gemakkelijk 75 à 90 cm aan wateroppervlakte in beslag. Plant haar op een diepte tussen 30 en 60 cm voor een optimaal resultaat.

De mening van Agua

We zijn natuurlijk fan van deze dame, eindelijk een winterharde paarse waterlelie die dan nog eens goed bloeit ook.  We hebben haar nog niet zo lang, maar het lijkt in elk geval veelbelovend. We houden van de kleur en ze geeft bloemen genoeg.  Het enige spijtige is dat de bladeren soms heel ver van de wortelstok groeien, hetgeen de plant minder compact maakt.

De mooie combinatie van de donkere bloem met de groene bladeren draagt mee tot haar succes.
Het is een goede bloeier en ja, ze is winterhard!