Nymphaea Mandarin 1991


De enigste Belgische gele waterlelie, deze Nymphaea Mandarin.  Pol Detienne, heeft slechts één gele waterlelie op de markt gebracht, het werd een zaailing van de alomgekende Marliacea Chromatella.

Nymphaea Mandarin: de bloem

DSC_3369 Nymphaea Mandarin 1991
Nymphaea Mandarin 1991

De bloem van deze kopvormige klein waterlelie zont rustig op het wateroppervlak. Ze wordt zo’n 10 cm groot. Ze is niet geschikt als snijbloem en heeft ook geen opmerkelijke geur. Het is een delicate bloem met een zachtgele kleur en een felgeel hartje.

Nymphaea Mandarin: de plant

Nymphaea Mandarin 1991
Nymphaea Mandarin 1991

Het blad is zoals bij vele gele waterlelies eerst roodbruin met groene vlekken.  Later wordt het groen met rood-bruine en zelfs paarse vlekken. Het is een decoratief blad.. Het is een rond blad met open sinus, het wordt zo’n 14 cm groot.

De plant is ideaal  voor terrasvijvers en kuipen. Ze heeft een bladspreiding tussen de 75 en 90 cm.  Koop haar voor op een diepte tussen de 30 en 60 cm.

De mening van Agua

Indien je graag een gele Belgische waterlelie wilt, dan is het natuurlijk deze 🙂  Ze is perfect geschikt voor terrasvijvers en kleine siervijvers.  We hebben ze nog niet zo heel lang in onze collectie, maar voorlopig lijkt het nog niet zo’n goede bloeier.  Even afwachten dus.