Nymphaea Jakkaphan


Nymphaea Jakkaphan

Nymphaea Jakkaphan: de bloem

De bloem van deze dame is zeer opvallend en doet onmiddellijk denken aan haar voorgangers Nymphaea Pink Dawn en Nymphaea Painted Lady.
Ze is chrysanthvormig en bicolore. Dit wil zeggen dat ze soms roze is met witte vlekjes of strepen of soms wit of af en toe zelfs half roze, half wit.
Ze zont meestal zachtjes op het water en wordt zo’n 12 à 15 cm groot.

Nymphaea Jakkaphan

Nymphaea Jakkaphan: het blad

Gezien deze dame natuurlijk werd gekruist met de alom gekende Nymphaea Arc-en-ciel heeft ook het blad hier veel van weg. Eerst is het donkerbruin met groene vlekken en later wordt het meestal grasgroen met eventueel nog enkele kastanje bruine vage vlekken.
Het blad is bijna rond en heeft een wijd open sinus. Een blad wordt gemakkelijk 22 cm groot.

Nymphaea Jakkaphan

Nymphaea Jakkaphan: de plant

Je plant deze dame het beste op zo’n 40 à 60 cm diepte. Ze zal dan wel vrij snel een vierkante meter aan wateroppervlakte in beslag nemen.

De mening van Agua

Sinds enkele jaren probeert men meer en meer kruisingen te maken met de Nymphaea Arc-en-ciel. Het is natuurlijk de bedoeling om het prachtig gekleurde blad en een standvastige bicolore bloem te verkrijgen. Het is echter zo, dat deze bloemen altijd nogal grillig zijn. Zeker en vast een pluspunt wanneer je graag voor verassingen staat of uitkijkt om eens een half witte / half roze bloem te zien. Je mag er trouwens vrij zeker van zijn dat je binnen de 2 jaar zo’n exemplaar hebt. Wij vinden dat natuurlijk altijd leuk omdat het elke keer afwachten is hoe de bloem eruit ziet. De bladspreiding vinden we zelf nog iets te groot, we hadden ze liever wat compacter gezien.