Nymphaea Ellisiana 1896


Deze dieprode, kleinere lelie durft al te bloeien in mei. Ondanks dat ze niet diep mag staan, houdt ze toch niet van opgewarmd water.

De Nymphaea Ellisiana: de bloem

DSC_4420
Nymphaea Ellisiana 1896

De kopvormige bloem wordt zo’n 10 à 13 cm groot.  Ze heeft dieprode satijnachtige bloemblaadjes die zich verzamelen rond een fel oranje hartje. Deze kleine bloem is geurloos en is absoluut niet geschikt als snijbloem.  De bloemen blijven dicht tegen het wateroppervlak aan drijven.  De Nymphaea Ellisiana is een zeer weelderige bloeier, dat heeft natuurlijk met haar oerdegelijke Marliac wortelstok te maken.

De Nymphaea Ellisiana: de plant

Nymphaea Ellisiana
Nymphaea Ellisiana 1896

Het blad is mooi groen en kan zowel ovaal als bijna rond zijn. De rand van het blad is veelal licht gegolfd.  Het zal maximum 20 cm groot worden. De bladeren zijn eerst donkergroen met paarse vlekken en worden bij het ouder worden gewoon groen.
De plant wordt best op een diepte tussen 20 en 60 cm geplant.  Ze zal een totale bladspreiding van zo’n 50 cm krijgen en is dus ideaal voor de kleine vijvertjes. Deze lelie doet het zeer goed bij koudere temperaturen en is dus ideaal voor onze streken.

De mening van Agua

Wij zijn fan van deze kleine dappere waterlelie, het is een goede bloeier en beperkte groeier.  Ideaal dus voor de kleine siervijver of een tonnetje op het terras, deze Nymphaea Ellisiana.  We houden wel van die felle, satijnachtige, bijna lichtgevende bloemen… Het is een groot voordeel dat ze schaduwrijk kan geplant worden en ook meerdere dieptes aankan.