Nymphaea Amabilis 1921


Nymphaea Amabilis

Nymphaea Amabilis: de bloem

De bloem van deze al bijna 100 jaar oude dame is nog steeds even fris en elegant. Er zijn ondertussen al heel wat andere stervormige wit-roze waterlelies op de markt, maar ze blijft haar plaatsje verdienen.
De bloem is vrij groot, kan wel zo’n 18 à 19 cm worden. Ze staat meestal enkele centimeters boven het water uit en heeft daarbij nog eens een aangename geur!

Nymphaea Amabilis

Nymphaea Amabilis: het blad

Het blad van de Nymphaea Amabilis is zoals bij de meeste roze, mooi groen. Natuurlijk zijn de bladeren eerst rood-paars, maar later krijgen ze die typische donkergroene kleur.
Het ronde blad heeft een wijd open sinus.
Het blad wordt iets groter dan de bloem, zo’n 25 cm en dat vinden we altijd wel een mooie verhouding.

Nymphaea Amabilis

Nymphaea Amabilis: de plant

Deze plant doet het best wel goed tot op een diepte van 100 cm. Ze zal zo’n 150 cm aan ruimte innemen.

Onze mening

Er komen steeds meer nieuwe variëteiten op de markt, maar we proberen ook af en toe een wat oudere dame toe te voegen aan onze collectie. Zo ook deze Nymphaea Amabilis. De Nymphaea Amabilis is een vrij goede bloeier en groeier. Eigenlijk vind ik haar een veel betere bloeier dan de nieuwere Nymphaea American Star. Daarnaast heeft ze nog eens een aangename geur ook. Misschien vind ik de Nymphaea Fritz Junge wel nog iets beter dan deze, maar de Amabilis is dan weer iets delicater in kleur en vorm… Het is maar wat je zelf graag ziet natuurlijk!