Handcrème


Joseph Bory Latour-Marliac heeft nogal een vast stramien in het benoemen van zijn kruisingen.

Caroliniana Nivea: sneeuwwit

DSC_4143
Nymphaea Caroliniana Nivea 1893

Hij gebruikte de prefix  Caroliniana voor alle kruisingen die hij met deze moederplant maakte.

Caroliniana is een waterlelie gecultiveerd door ene Henry T. Bahnson. Hij werd geboren in 1845 in North Carolina.  We vermoeden dan ook dat hij hierdoor de naam Caroliniana koos voor zijn waterlelie. We willen ook even meegeven dat deze heer, de eerste was in de Verenigde Staten van Amerika om een Victoria in een buitenvijver te groeien.

Het woord Nivea in de naam komt van het Latijnse woord niveus, hetgeen sneeuwwit zou betekenen. Waarschijnlijk moeten we dan ook hiervoor niet verder zoeken, sneeuwwit is deze Nymphaea Caroliniana Nivea zeker en vast.
Nivea klinkt ons natuurlijk vooral bekend in de oren door die blikken blauwe potjes die bij elke strandvakantie in de tas zaten.  Ik vermoed dat ze ook bij u een belletje doen rinkelen.  De Nivea handcrème uit 1911, elke keer ik zo’n potje zie denk ik onmiddellijk terug aan zon, zee en vooral zand tussen de tenen en dan die heerlijke, herkenbare geur. Deze handcrème is zo’n 18 jaar jonger dan de waterlelie, dus Jospeh Bory Latour-Marliac heeft ze zeker hiernaar niet genoemd.  En, we vermoeden niet dat Oscar Troplowitz aan de waterlelie dacht toen hij deze naam koos….