Les nénuphars et Bory Latour-Marliac


Le génie à l’origine des nymphéas de Monet

Les nénuphars et Bory Latour-Marliac

Toen we in 2013 op bezoek gingen bij Latour-Marliac Nurseries, sprak Robert Sheldon al over dit boek.  Toen keek ik er dan ook al enorm naar uit om dit boek zo snel mogelijk te kunnen doorbladeren.  Een tweetal jaar later is het eindelijk zo ver.

Dit boek vertelt natuurlijk het verhaal van het genie, hoe anders kunnen we hem noemen, Joseph Bory Latour-Marliac. Het is onvoorstelbaar dat een dergelijk boek niet eerder werd geschreven!
Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan Latour-Marliac Nurseries, de kwekerij die ook na zijn dood werd verder gezet.

Gezien de schrijfster van dit boek ook de boeken Impressionists in their Garden en Monet at Giverny heeft geschreven, is er natuurlijk ook hier weer ruimte gemaakt voor dat andere genie, Claude Monet.

Ten slotte, was er nog voldoende ruimte over, om ook de winterharde waterlelies te bespreken.  Meestal wordt de kweker en datum meegegeven, samen met een korte omschrijving en een onmisbare foto.  Echter af en toe komt er ook een leuk weetje bij en daar houden we enorm van.  Een 70-tal winterharde waterlelies komen aan bod, niet zijn hele collectie dus en dat vinden we dan wel weer spijtig.  Er zijn zelfs waterlelies van Dr. Robert Kirk Strawn,.. bij.

Een fijn en mooi boek, is het zeker wel. We zullen het nog regelmatig vastnemen de komende maanden en waarschijnlijk elke keer iets nieuws ontdekken, zoals dat met waterlelies ook het geval is.

Les nénuphars et Bory Latour-Marliac, Inhoudstafel

Voorwoord
Introductie

  1. De kleuren van het Oosten in vijvers in het Noorden
  2. De winterharde waterlelies
  3. Monet’s waterlelies
  4. Kweker voor de wereld 1889-1911
  5. Moderne overpeinzingen 1911-2015

Waterlelies groeien
Dankwoord
Foto credits
Index
Plantindex

Auteur: Caroline Holmes
Uitgeverij:  Garden Art Press
Jaar: 2015
Pagina’s: 205
Taal: Frans of Engels
Prijs: 39,95€