Duim-of vingerwortelstok


Indien je maximaal van je waterlelie wilt genieten, is het belangrijk om de verschillende soorten wortelstokken te kennen. Hier geven we dan ook meer uitleg over de Duim-of vingerwortelstok.

Wortelstokken: varianten

DSC_4031

Een waterlelie vermeerdert zich via haar wortelstok. Deze wortelstok, ook rizoom genoemd, is het gedeelte van de waterlelie dat groeit in de aardbodem van de vijver en van waaruit bladeren en bloemen groeien.

Ook nieuwe planten (vertakkingen of ogen genoemd) groeien steeds aan de originele wortelstok vast. Deze zit verankerd in de grond door lange, krachtige wortels van wel 30 cm lang.

Het rizoom is geen volle wortel, er bevinden zich in deze wortelstok luchtkamertjes, waardoor hij zonder de bijhorende krachtige wortels, gewoon zou gaan drijven. Het is dus absoluut noodzakelijk dat de lange wortels zich goed kunnen vastzetten in de bodem en zo het rizoom op haar plaats houden.

Duim-of vingerwortelstok

Eén van de 5 types wortelstok is deze Duim-of vingerwortelstok. Vingerwortelstok wanneer hij weinig voedsel heeft en meer gelijkend op een duim wanneer er voldoende voedsel aanwezig is in de vijverbodem.
Dit is één van de twee types wortelstok die verticaal groeit, de meeste waterlelies hebben namelijk een horizontaal groeiend rizoom.
Daarnaast is het ook belangrijk om weten, dat je een plant enkel kan vermeerderen via deze wortelstokken, de ogen. Indien je via zaad gaat werken, heb je NOOIT een perfecte kopie van de variëteit.

Het type wortelstok bepaalt voor een groot stuk de groei van de plant.
Dit type rizoom is zeer compact en groeit vrij traag.
De doormeter ervan bedraagt meestal 2 à  4 cm. Een plant doet er zo’n 2 à 3 jaar over om bij-wortelstokken aan te maken, deze zijn een pak dunner dan de hoofdwortelstok en groeien dicht tegen elkaar aan.
Gezien deze bij-wortelstokken nog geen cm doormeter zijn, kunnen ze vrij gemakkelijk afgebroken worden en opnieuw geplant.
Het is echter zo dat het vinger- of duimrizoom een zeer geringe aangroei heeft en dus niet zo gemakkelijk te vermeerderen is.
Ikzelf heb drie variëteiten van waterlelies met dit wortelstoktype in mijn collectie, namelijk  Helvola en Pygmaea Rubra en Nymphaea tetragona.