Chinese Waterlily Enthusiasts League


We merken hier in België, zelfs in heel Europa, dat er een groeiende interesse in waterlelies en lotussen is.  Wij vermoeden dat veredelaars als Florian Henaux daar zeker voor iets tussen zitten.
Echter, blijkt dat dit niet beperkt blijft tot Europa.  Ook in Azië groeit de belangstelling de laatste jaren.  Ook hier weer vermoeden we  dat er een veredelaar voor iets tussen zit; in China is dat natuurlijk Zijun Li.

Chinese Waterlily Enthusiasts League

Hoe meer aandacht er is voor een product, hoe groter de kans dat eensgezinden zich gaan verenigen.  Hier in Europa werd de European Waterlily and Lotus Association (EWLA) opgericht, met als één van de oprichters niemand minder dan Florian Henaux.
U kan het al raden, ook in Azië ontstond er in dezelfde periode een vereniging, The Chinese Waterlily Enthusiasts League (CWEL) genaamd. Ook hier weer staat een veredelaar aan de wieg, niemand minder dan Zijun Li, samen met Mr. Yuchu Chen. Mr Yuchu Chen is de decaan van Tianjing Aquatical Botanical Garden en president van CWEL.
Een heel continent bereiken is niet gemakkelijk, dat merken wij ook in Europa.  Het is dan ook in eerste instantie een Chinese Vereniging, maar iedereen is welkom, zelfs buiten Azië.

Waarom was er nood aan een Chinese organisatie?
CWEL in Thailand

“In China worden waterlelies al jaren in massa gekweekt, maar sinds kort is er ook een enorme interesse voor de particuliere tuin.  Mensen geraken meer en meer geïntrigeerd door deze prachtige planten en de groep aan geïnteresseerden groeide dan ook gestaag.  Werken met hobbyisten heeft wel nadelen, maar zeker ook voordelen.   Professionals zijn natuurlijk ook welkom in de vereniging en het is dan ook de bedoeling om met hen samen te werken.  De mening van de gepassioneerde tuinier wordt trouwens steeds belangrijker in de waterlelie wereld”, zegt Zijun Li.

Wat hebben ze nu al bereikt met CWEL?
Mr. Chen signing the books

“In 2017 hielden we een congres in Hancheng City.

In 2018 zijn we er reeds in geslaagd om 6 Chinese waterlelies, gecultiveerd door 3 van onze leden, te laten registreren. Nymphaea Chunqiu, Nymphaea Hunsha, Nymphaea Sanya Tiankong, Nymphaea Jiaren, Nymphaea White Jade, Nymphaea Zi Yan.
We gaven ook elk lid (70 personen) het boek ‘Thai Nationality Waterlily in Pang U Bon’ cadeau, gesigneerd door onze sponsor Mr. Chen.
We hielden ook weer een conferentie, maar nu in Hangzhou City.
We gingen tevens met een delegatie naar het symposium van IWGS in Texas en gingen ook op reis naar Thailand, allebei gesponsord door Mr. Chen.”

Wat willen ze nog bereiken met CWEL?
Zijun Li @ IWC

“We zijn volop bezig met een boek over de waterlelies gecultiveerd in China.
We willen ook een comité oprichten voor het formaliseren van vertalingen van waterlelie namen.
In de verdere toekomst zullen we misschien symposiums organiseren, een magazine publiceren, zelfs samenwerken met andere organisaties behoort tot de mogelijkheden. En natuurlijk onze eigen competitie, maar daarvoor zijn er momenteel nog niet genoeg Chinese variëteiten.”

Hoe kunnen we CWEL contacteren?

Voorlopig werken ze vooral met een Wechat groep om met elkaar te communiceren, maar u kan altijd contact opnemen met Zijun Li via facebook.